Wie krijgen vannacht een Oscar overhandigd?

Voorbereidingen voor de Oscaruitreiking zijn volop gaande in LA. Foto Reuters/Mario Anzouni

De gouden enveloppen worden wellicht as we speak klaargelegd in Los Angeles, want daar vindt vannacht de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards plaats in LA. Wie gaan er volgens de bookmakers winnen?

Zij voorspellen dat de prijzen dit jaar breed worden uitgesmeerd. 12 Years a Slave, Gravity en American Hustle zijn de grootste kanshebbers. Voor tien categorieën verzamelde onze filmredacteur Coen van Zwol de favoriet en de outsider op basis van website OddChecker.com, die een gemiddelde van de ‘odds’ van grote gokkantoren weergeeft. Bovendien geeft Van Zwol bij elke categorie een korte, persoonlijke verklaring.

Op talloze internetsites kan je namelijk een gokje wagen op de uitslag: bookmakers bepalen daar de odds, oftewel de ratio van waarschijnlijkheid. Geven die bijvoorbeeld 1/4 aan, dan levert de inzet van een dollar een kwartje winst op. Is het 18/1, dat wordt op elke dollar 18 dollar uitbetaald. Bij 9/2 is dat 4,50 dollar. Ziehier de ‘meest waarschijnlijke’ winnaars:

Beste Film

Favoriet: 12 Years a Slave (ODD: 1/4)
Outsider: Gravity (ODD: 9/2)

Van Zwol:

“Met spektakelfilm Gravity en komedie American Hustle op de hielen lijkt slavernijepos 12 Years a Slave te winnen op gravitas en geschiedenis. Een winnaar waar de grijze en blanke Academy zich goed bij voelt.”

Beste Regie

Favoriet: Alfonso Cuarón (ODD: 1/12)
Outsider: Outsider: Steve McQueen (ODD: 14/1)

Van Zwol:

“Zelfs bij de BAFTA’s – een soort thuiswedstrijd voor de Brit McQueen en 12 Years a Slave – won Cuarón de regieprijs met Gravity. De lef en het vernuft van zijn baanbrekende ruimtefilm maken indruk.”

Beste Vrouwelijke hoofdrol

Favoriet: Cate Blanchett (ODD: 1/14)
Outsider: Amy Adams (ODD: 18/1)

Van Zwol:

“In een jaar van grote namen in voor hun doen routinerollen – Streep, Bullock, Amy Adams – lijkt het opgerakelde misbruikgerucht rond Woody Allen Cate Blanchett in diens film Blue Jasmine niet te raken.”

Beste Mannelijke Hoofdrol

Favoriet: Matthew McConaughey (ODD: 5/18)
Outsider: Leonardo DiCaprio (ODD: 5/1)

Van Zwol:

“Spannend in een jaar vol ijzersterke mannenrollen. McConaughey ligt op kop met aidsfilm Dallas Buyers Club, al is ‘Wolf’ DiCaprio met zijn 4de nominatie niet kansloos, evenmin als Ejiofor van 12 Years a Slave.”

Beste Vrouwelijke Bijrol

Favoriet: Lupita Nyong’o (ODD: 8/11)
Outsider: Jennifer Lawrence (ODD: 5/4)

Van Zwol:

“Na haar Oscar van vorig jaar voert Lawrence nauwelijks campagne voor American Hustle. Toch maakt ze het nog heel spannend voor de indrukwekkende nieuwkomer Nyong’o, Patsey in 12 Years a Slave.”

Beste Mannelijke Bijrol

Favoriet: Jared Leto (ODD: 1/10)
Outsider: Michael Fassbender (ODD: 14/1)

Van Zwol:

“Jammer voor de formidabele Fassbender als slavendrijver Epps in 12 Years, maar van Jared Leto als transgender Rayon in Dallas Buyers Club valt moeilijk t te winnen. ‘Zo dapper’ voor een hetero.”

Beste animatiefilm

Favoriet: Frozen (ODD: 1/33)
Outsider: The Wind Rises (ODD: 14/1)

Van Zwol:

“Wint Disney na vele jaren droogte voor het eerst de in 2001 ingestelde Oscar nu dochter Pixar geen film heeft? Muzikale superhit Frozen treft de juiste toon, het Japanse The Wind Rises lijkt kansloos.”

Beste Lange Documentaire

Favoriet: The Act of Killing (ODD: 8/15)
Outsider: Twenty Feet from Stardom (ODD: 5/2)

Van Zwol:

“Wreed, ongemakkelijk, origineel: The Act of Killing, waar Indonesische moordenaars een politieke slachting naspelen, is geen ‘crowd pleaser’. Dat maakt Twenty Feet from Stardom tot gevaarlijke outsider.”

Beste niet-Engelstalige speelfilm

Favoriet: La grande bellezza (ODD: 2/7)
Outsider: The Broken Circle Breakdown (ODD: 11/1)

Van Zwol:

La grande bellezza, decadente Romeinse ode aan schoonheid, gooit hoge ogen, maar is dit fruit niet wat overrijp? De Vlaamse emotiefilm The Broken Circle Breakdown of het Deense Jagten kan een verrassing blijken.”

Beste originele scenario

Favoriet: Her (ODD: 10/11)
Outsider: American Hustle (ODD: 6/4)

Van Zwol:

Her ligt nipt voor, maar ook American Hustle is kansrijk. Dat gaat immers over hosselen in de jaren 70, ook de hosseljaren van de zestigers van de Academy. Het softe futurisme van Her is voor hen vreemd terrein.”

    • Annemarie Coevert