Verweij in Amsterdam overtuigend naar titel NK allround

Schaatser Koen Verweij na afloop van de 10 km op het NK Allround. Verweij behaalde de Nederlandse allroundtitel. Foto ANP / Vincent Jannink

Koen Verweij heeft voor het eerst in zijn loopbaan de Nederlandse titel allround veroverd. De Noord-Hollandse schaatser werd vandaag tweede op de vierde en laatste afstand, de 10.000 meter. Zijn leidende positie kwam na de winst op de 500, 1500 en 5000 meter niet in gevaar.

In het klassement houdt hij Renz Rotteveel en Wouter Olde Heuvel achter zich.

Verweij begon met een geruststellende voorsprong van 44 seconden op Rotteveel aan de tien kilometer. Beide schaatsers troffen elkaar in de slotrit, waarin Verweij al snel afstand nam. De TVM’er had tot 6000 meter de snelste tussentijden, maar gaf in het slot te veel toe op Arjen van der Kieft, die met 13.57,67 minuten de sterkste was. Verweij was zes tellen langzamer.

Kramer gediskwalificeerd

De 23-jarige Alkmaarder greep vrijdag op de 500 meter direct de macht. Na de diskwalificatie van uittredend kampioen Sven Kramer vanwege een kickfinish op de 5000 meter een dag later, was het toernooi eigenlijk al beslist. Verweij gaf zijn titel in het Olympisch Stadion in Amsterdam nog wat meer glans door ook de schaatsmijl te winnen.

Vorig jaar liep zijn NK nog uit op een teleurstelling. Verweij kwam toen ten val op de 500 meter en liet het toernooi verder aan zich voorbij gaan. In 2011 en 2012 werd hij al eens tweede.

Omdat het seizoen voorbij is voor Kramer, die vandaag bekendmaakte zich te laten opereren aan zijn neusholtes, is het gehele podium zeker van deelname aan het WK allround, dat in maart in Thialf wordt verreden. Jan Blokhuijsen kreeg eerder al een ticket.

In Amsterdam was sprake van een uitgekleed deelnemersveld. Blokhuijsen, vorig jaar goed voor zilver, meldde zich ziek af. Ook Bob de Jong en Jorrit Bergsma waren er niet bij.

Nauta Nederlands kampioen allround bij de dames

Yvonne Nauta is vanmiddag Nederlands kampioen allround geworden. De 23-jarige schaatsster van Team Liga veroverde de titel door haar winst op de 5000 meter. Ze passeerde daardoor Diane Valkenburg in het klassement. Irene Schouten sloot het toernooi in het Olympisch Stadion in Amsterdam af op de derde plaats.

Valkenburg was eerder op de dag de beste op de 1500 meter en begon met een voorsprong van 3,28 seconde aan de slotafstand. Dat bleek bij lange na niet voldoende. Nauta nam in de slotrit het initiatief en was met een tijd van 7.21,53 minuten een klasse apart. Valkenburg werd wel tweede, maar gaf meer dan 6,5 tel toe.

Het podium werd verrassend gecompleteerd door Irene Schouten, die op de vijf kilometer met 7.28,23 Jorien Voorhuis en Linda de Vries voorbleef. Schouten is net als Valkenburg zo goed als zeker van deelname aan het WK allround in maart in Thialf. Voor dat toernooi plaatsten Nauta en Ireen Wüst zich al eerder.

Nauta was op de ‘coolste baan van Nederland’ zaterdag ook de beste op de 3000 meter. In januari eindigde ze in Hamar als tweede op het EK allround, achter Wüst, die dit weekeinde de voorkeur gaf aan het NK sprint. Ook titelverdedigster Jorien ter Mors ontbrak. (Novum)