Timmermans hamert op de-escalatie Oekraïne

Frans Timmermans gisteren in Rome. Foto EPA / Fabio Frustaci

De internationale gemeenschap moet escalatie van het conflict in Oekraïne tegengaan en zorgen voor een dialoog tussen alle betrokken partijen. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Timmermans liet eerder vandaag weten dat de Nederlandse ambassadeur in Moskou voorlopig op zijn post blijft. Hij schrijft nu aan de Kamer:

“Om verdere escalatie te voorkomen moeten de inspanningen nu gericht worden op het instellen van een inclusieve dialoog tussen alle betrokken partijen. De soevereiniteit van Oekraïne staat daarbij voorop: internationaal recht en internationale verdragen ter zake moeten gerespecteerd worden.”

Uit de brief blijkt dat Timmermans nog niet toe is aan sancties tegen Rusland, meldt persbureau Novum. Hij wil niet bijdragen aan stappen die escalerend kunnen werken.

“De mogelijkheden voor dialoog moeten open blijven, ook met Rusland.”

Wel zijn er grenzen. Zo kunnen “aperte vijandigheden” of overtreding van het internationaal recht of internationale verdragen niet zonder consequenties blijven. Het kabinet zal overleggen met “internationale partners” over “mogelijke politieke en/of economische maatregelen die in een dergelijk geval genomen kunnen worden.”

Duitsland: Poetin akkoord met ‘contactgroep’ OVSE

De Duitse bondskanselier Angela Merkel belde ondertussen vanavond met de Russische president Vladimir Poetin. Die heeft volgens de Duitse regering ingestemd met een voorstel van Merkel voor een door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) geleide missie en ‘contactgroep’ voor Oekraïne.

De ‘contactgroep’, die Merkels minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier eerder vandaag al opperde. moet een dialoog tussen Rusland en Oekraïne op gang brengen. Het uiteindelijke doel moet zijn “dat de Russische militairen terugkeren naar hun kazernes”, zei Steinmeier.

Steinmeier gaf ook aan dat leden van de Groep van Acht industrielanden, de G8, verdeeld zijn over de vraag of Rusland vanwege zijn optreden in Oekraïne van deze club moet worden uitgesloten.

“Sommigen zeggen dat wij nu een krachtig signaal moeten afgeven en Rusland moeten uitsluiten. Anderen zeggen, en ik ben het meer met hen eens, dat het G8-format het enige is waarin het Westen nog rechtstreeks met Rusland praat. En moeten wij dit ene format echt opofferen? Ik denk dat wij ervoor moeten zorgen dat wij aan een de-escalatie in Oekraïne moeten bijdragen en niet een mogelijke verscherping dichterbij moeten brengen.”

De G8 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. De volgende top van de G8 staat in juni gepland in het Russische Sotsji. In 2015 neemt Duitsland het voorzitterschap van de G-8 over. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wil dat Rusland wordt uitgesloten van de G8.

NAVO: Rusland moet zijn troepen terugtrekken

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen riep Rusland vanavond op zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne. Ook moeten de Russen zich onthouden van bemoeienis elders in het land. De NAVO pleit voor een vreedzame oplossing door een dialoog te starten onder toeziend oog van de VN-Veiligheidsraad of OVSE.

Rasmussen waarschuwde wel dat militaire actie van Russische strijdkrachten tegen Oekraïne een inbreuk vormt op het volkenrecht en in strijd is met de grondslagen van de Navo-Rusland-raad en het Partnerschap voor Vrede.

De spanning tussen Rusland en Oekraïne liep vandaag gedurende de dag stevig op. De Oekraïense Veiligheidsraad mobiliseerde eerder vandaag zelfs de krijgsmacht en riep alle reservisten op. Het land treft momenteel duidelijk voorzorgsmaatregelen voor een eventuele oorlog. Het luchtruim is voor de burgerluchtvaart gesloten. Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft Rusland Oekraïne de oorlog verklaard.

Russische troepen hebben ten minste twee militaire bases omsingeld op de Krim. Het zou gaan om duizend gewapende Russische militairen en meer dan twintig voertuigen.