Russische leger neemt wapens in beslag - troepen in beweging

Het Russische leger heeft wapens van het Oekraïense leger in beslag genomen op de Krim. Het aanwezige personeel werd opgeroepen zich achter de “legitieme” leiders van het schiereiland te scharen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van het Russische nieuwsagentschap Interfax.

Een vrouw staat te midden van onbekende mannen in militair tenue zonder insigne bij een Oekraïense grenspost in Balaklava. Foto van gisteren, 1 maart. Foto AFP / Viktor Drachev

Het Russische leger heeft wapens van het Oekraïense leger in beslag genomen op de Krim. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van nieuwsagentschap Interfax. Ook zijn volgens persdienst AP honderden Russische troepen onderweg naar de regionale hoofdstad Simferopol, en zou ook het Oekraïense leger zijn “gemobiliseerd”.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Gouverneur en geheime dienst Volgorod, grens Rusland/Oekraïne, spreken elkaar tegen over gewapende lui naar Zuiden.
http://t.co/ISTUpG286r
Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa In #Sevastopol on Lazarevska Str. 1 Russian military also storming Ukrainian military base

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie namen de Russische militairen op een radarinstallatie in de buurt van Soedak pistolen, geweren en kogelpatronen in beslag. Een andere groep militairen sloeg toe bij een trainingscentrum van de Oekraïense marine in Sebastopol, de stad waar Rusland zijn Zwarte Zee-vloot heeft. Het aanwezige personeel werd opgeroepen zich achter de “legitieme” leiders van het schiereiland te scharen.

Oekraïne wil hulp NAVO

De Oekraïense regering heeft de NAVO gisteren gevraagd om hulp op de Krim. De verdragsorganisatie komt vandaag bijeen in Brussel om de situatie te bespreken. Oekraïne is nooit lid geworden van de NAVO, onder meer omdat Rusland fel gekant is tegen lidmaatschap van voormalige Sovjet-staten. De vraag is dan ook of de NAVO iets kan doen.

De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama hebben gisteren anderhalf uur gebeld over Oekraïne, maar ze kwamen niet nader tot elkaar. Obama dreigde met sancties als Rusland internationale wetten blijft schenden, terwijl Poetin benadrukte dat Rusland het recht heeft zijn belangen - en die van etnische Russen in Oekraïne - te beschermen bij geweld.

Oplopende spanningen sinds omwenteling

De onrust op de Krim liep uit de hand na de politieke omwenteling van eind februari. De nieuwe regering keerde Rusland de rug toe. Poetin accepteert die machtswisseling niet. En daarin vindt hij weerklank bij een deel van de inwoners van de Krim. Daar ligt namelijk de autonome Krimrepubliek, waar van de twee miljoen mensen ongeveer 60 procent etnisch Russisch is. De invloed van Moskou is er sowieso groot: in de haven van Sebastopol (op het zuidelijkste puntje van het schiereiland) ligt een grote Russische vloot en er is een militaire basis vlak bij hoofdstad Simferopol.

Op de Krim wonen echter ook Krim-Tataren, die de nieuwe regering steunen, vooral omdat ze anti-Russische zij. Tussen voor- en tegenstanders van de zogeheten Maidan-beweging braken de afgelopen weken regelmatig gevechten uit.

Een korte samenvatting van de ontwikkelingen van gisteren:

 • Eergisteren kregen pro-Russische gewapende mannen verschillende overheidsgebouwen en de twee vliegvelden op de Krim onder controle.
 • De Oekraïense regering stelde daarop vrijdagavond dat Rusland sluipenderwijs was begonnen met een invasie van Oekraïne.
 • In verschillende steden in het oosten van Oekraïne werden gistermiddag pro-Russische demonstraties gehouden. De Russische vlag werd in verschillende steden gehesen. Aanhangers van de Oekraïense overheid en pro-Russische supporters gingen met elkaar op de vuist.
 • De Doema, het Russische lagerhuis van het parlement vroeg Poetin maatregelen te nemen die de situatie op de Krim konden “stabiliseren”. Het parlement vroeg Poetin “alle beschikbare middelen” in te zetten die de bevolking van de Krim kunnen beschermen tegen “tirannie en geweld”.
 • Poetin besloot het Russische hogerhuis te vragen om goedkeuring voor de inzet van militairen in Oekraïne. In zijn verzoek sprak Poetin niet over de Krim, maar over “het grondgebied van Oekraïne”. De Russische president wil kennelijk de ruimte houden om wellicht ook in andere delen van het land in te grijpen.
 • De Russische federatieraad (hogerhuis) ging unaniem akkoord met Poetins voorstel. De Oekraïense krant Pravda kopte: ‘Rusland verklaart Oekraïne de oorlog’. Óf Rusland inderdaad een grote inzet van militairen in Oekraïne wilde uitvoeren, is nog niet duidelijk geworden.
 • De internationale gemeenschap maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen en wijst voornamelijk de dreiging vanuit Rusland af. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt nu alle reizen naar de Krim in een aangepast reisadvies.
 • De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen morgen bij elkaar in ‘spoedzitting’ om te praten over de situatie, de Veiligheidsraad van de VN deed dat gisteravond al, en ook de nationale veiligheidsraad van de VS kwam bijeen.
 • Vandaag komen de Noord-Atlantische Raad van de NAVO en het overlegorgaan van de NAVO met Oekraïne bij elkaar.
 • In Oekraïne kwam de nationale veiligheidsraad met spoed bijeen, en het leger werd in opperste staat van paraatheid gebracht. Het land heeft de EU, de VS én de NAVO opgeroepen “alle mogelijke mechanismen” te onderzoeken om te helpen bij de bescherming van het territorium van Oekraïne.

 

Lees hier onze stukken over de Krim: ‘Ik wil niet dat mijn vrienden sterven’ en Waarom de Krim Poetins breekijzer is.

  • Laura Klompenhouwer