Pieter Steinz krijgt ‘ereveer’ van Stichting Gouden Ganzenveer

Pieter Steinz heeft een ‘ereveer’ gekregen van Stichting De Gouden Ganzenveer. Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds, kreeg de onderscheiding bij de presentatie van zijn boek Made in Europe in Amsterdam. Steinz, die jarenlang literatuurcriticus van NRC was en een groot aantal boeken schreef, krijgt de ereveer vanwege zijn “bijzondere bijdrage aan het het gedrukte

Pieter Steinz bij de uitreiking van de 'ereveer'. Foto NRC / Ellen de Bruin

Pieter Steinz heeft een ‘ereveer’ gekregen van Stichting De Gouden Ganzenveer. Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds, kreeg de onderscheiding bij de presentatie van zijn boek Made in Europe in Amsterdam.

Steinz, die jarenlang literatuurcriticus van NRC was en een groot aantal boeken schreef, krijgt de ereveer vanwege zijn “bijzondere bijdrage aan het het gedrukte en het geschreven woord”. Marita Mathijsen namens de stichting:

“Zijn bijzondere, speelse en erudiete manier waarop hij de Nederlandse en buitenlandse literatuur in een context heeft geplaatst is aanstekelijker dan die van menige literatuurprofessor.”

Steinz kreeg de ereveer opgespeld door voorzitter Paul Schnabel. Namens Steinz, die door de dodelijke spierziekte ALS niet kan spreken, voerde zijn dochter Jet het woord. Die stelde dat haar vader precies de goede persoon is om de Gouden Ganzenveer te krijgen.

“Iemand die zich meer heeft ingezet voor het geschreven en het gedrukte woord in Nederland kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Papa, gefeliciteerd. En Stichting Gouden Ganzenveer, bedankt.”

De ‘ereveer’ is een list van de Academie, om zo de eigen reglementen te omzeilen. De Gouden Ganzenveer is mag namelijk eigenlijk niet worden uitgereikt aan mensen uit het boekenvak zelf. In 2006 werd voor het eerst zo’n uitzondering gemaakt voor Margreet Ruardi, directeur van Schrijvers School en Samenleving.

De neuroloog gaf hem tot december, maar hij is er nog. Zijn boek moest af. Lees in NRC Weekend een interview met Pieter Steinz. “Ik leef in blessuretijd.” (digitale editie | artikel)

    • Lex Boon