Oppositie Venezuela probeert momentum te behouden

Demonstranten vandaag in Caracas. Foto Reuters / Tomas Bravo

Duizenden demonstranten hebben zich ook vandaag weer verzameld in een rijke wijk in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Ze proberen het momentum voor hun al ruim twee weken durende protest te behouden, meldt persbureau AP.

De poging lijkt nodig omdat de regering de aandacht van de demonstraties probeert af te leiden met veel evenementen in het kader van carnaval, en met gesubsidieerd voedsel dat wordt verstrekt. Ook liet de regering vanochtend 41 mensen vrij die vrijdag waren gearresteerd bij demonstraties.

De regering moedigde burgers aan toch vooral gewoon naar het strand te gaan, zoals op veel plekken in Venezuela gebruikelijk is tijdens carnaval. De staatstelevisie zond de hele dag beelden van drukke stranden uit, volgens AP.

Studenten en oudere aanhangers van de oppositie gingen desalniettemin ook vandaag toch weer de straat op om te demonstreren tegen de zeer hoge inflatie, voedseltekorten en enorme criminaliteit in het land. Tot nu toe zijn volgens cijfers van de regering achttien mensen omgekomen bij ongeregeldheden rond de demonstraties.

In Venezuela is het al ruim twee weken onrustig. De oppositie gaat dag na dag de straat op om te demonstreren tegen het economische beleid van Maduro, die vorig jaar april met een nipte meerderheid werd gekozen na het overlijden van Hugo Chávez.

Maduro heeft de protesten tegen zijn regering een poging tot een staatsgreep genoemd. Hij zegt dat de protesten het werk zijn van rechtse groepen die worden gesteund door de Verenigde Staten, een beschuldiging die Amerika heeft verworpen.

    • Niels Posthumus