NAVO: Rusland bedreigt vrede en veiligheid Europa

Reuters / Yves Herman

NAVO-chef Anders Rasmussen roept Rusland op tot de-escalatie van de situatie op de Krim. Door de militaire activiteit op het schiereiland bedreigt Rusland de vrede en veiligheid in Europa, aldus Rasmussen voor aanvang van een NAVO-bijeenkomst over de crisis.

“Waar Rusland op dit moment in Oekraïne mee bezig is, is in strijd met het handvest van Verenigde Naties. Het bedreigt vrede en veiligheid in Europa.”

Hoewel Oekraïne geen lid is van de alliantie, heeft NAVO de plicht zich te bemoeien met de crisis vanwege de partnerschap met het land, aldus Rasmussen. In zijn verklaring (volledige tekst) zei hij vandaag dat de “territoriale integriteit en soevereiniteit” van Oekraïne door de NAVO wordt gesteund.

“We steunen het recht van de Oekraïners om hun eigen toekomst te bepalen zonder bemoeienis van buitenaf. En we benadrukken dat Oekraïne de democratische rechten van alle mensen moet verdedigen en de rechten van minderheden moet beschermen. Oekraïne is onze buur. En Oekraïne is een gewaardeerde partner van de NAVO.”

De Russische president Vladimir Poetin trekt zich vooralsnog weinig aan van de eis van het Westen dat hij zijn troepen uit Oekraïne terug moet trekken. Vanochtend werd duidelijk dat een Russische legerkonvooi oprukt naar Simferopol, de provinciehoofdstad van de Krim. Het Kremlin houdt vol dat Rusland het recht heeft op te komen voor zijn belangen en voor de Russischtalige inwoners van de Krim en elders in Oekraïne.

Ook de nieuwe Oekraïense premier riep Poetin vandaag op om zijn troepen terug te trekken, waarbij hij waarschuwde dat “we op de rand van een ramp” staan. Oekraïne heeft vandaag de krijgsmacht gemobiliseerd en de reservisten opgeroepen.

De ontwikkelingen op de Krim volgen elkaar in rap tempo op. Volg ook ons liveblog.

    • Lex Boon