Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen: Krim onder Russische controle, Medvedev voorspelt nieuwe revolutie

De spanning op de Krim is vanochtend verder opgelopen. De Oekraïense Veiligheidsraad heeft zojuist de krijgsmacht gemobiliseerd en reservisten opgeroepen. Russische troepen zijn onderweg naar Simferopol, de regionale hoofdstad van de autonome Krimrepubliek.

De belangrijkste gebeurtenissen vandaag

We sluiten dit liveblog af voor vandaag met de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Tot morgen.

 • Het Russische leger heeft inmiddels de 'volledige controle' over de Krim, zei een Amerikaanse hoge functionaris vanavond.
 • Medvedev postte vanavond op zijn Facebook dat de leiders van Oekraïne illegaal de macht hebben gegrepen in het land. Hij voorspelt dat hun bewind wordt beëindigd met “een nieuwe revolutie” en meer "bloedvergieten".
 • Kerry vliegt maandagavond naar Kiev om dinsdag te praten met de Oekraïense interim-regering.
 • Eerder vandaag heeft de Oekraïense Veiligheidsraad de krijgsmacht gemobiliseerd en alle reservisten opgeroepen. Het land treft voorzorgsmaatregelen voor een eventuele oorlog. Het luchtruim is voor de burgerluchtvaart gesloten.
 • Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft Rusland Oekraïne de oorlog verklaard. Hij waarschuwde dat voor Oekraïne een ramp dreigde en riep Poetin op zijn troepen terug te trekken.
 • Russische troepen hebben vandaag ten minste twee militaire bases omsingeld op de Krim. Het zou gaan om duizend gewapende Russische militairen en meer dan twintig voertuigen.
 • NAVO-chef Rasmussen riep Rusland op zijn troepen terug te trekken. De NAVO pleit voor een vreedzame oplossing door een dialoog te starten onder toeziend oog van de VN-Veiligheidsraad of de OVSE.
 • Timmermans stuurde vanavond een brief aan de Tweede Kamer. Het Nederlandse standpunt:

  "Door inzet van troepen, dan wel het schermen daarmee, bedreigt Rusland de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne en zorgt het voor escalatie van het probleem in plaats van de-escalatie. Het kabinet veroordeelt deze ontwikkelingen ten zeerste.

  Om verdere escalatie te voorkomen moeten de inspanningen nu gericht worden op het instellen van een inclusieve dialoog tussen alle betrokken partijen. De soevereiniteit van Oekraïne staat daarbij voorop: internationaal recht en internationale verdragen ter zake moeten gerespecteerd worden."

Oekraïne

De Hoop Scheffer over Poetin

In Brandpunt haalt voormalig Navo-chef Jaap de Hoop Scheffer herinneringen op aan Poetin.

Twitter avatar JustHovensGreve Just Hovens Greve Jaap de Hoop Scheffer, former head of #NATO, confirms #Putin said "#Ukraine is not even a state!" during 2008 summit in Bucharest (Dutch TV)

Twitter avatar Shamayim2 Shamayim De Hoop Scheffer vertelt hoe intimiderend en kil Poetin kon zijn en overging op Duits waarin hij vloeiend is als ex-KGB Spion in Duitsland

Twitter avatar koenvenekamp Koen Venekamp "De EU is een militaire pygmee". Volgens De Hoop Scheffer kan de EU door defensie-bezuinigen nooit een vuist maken tegen Rusland. #Brandpunt

Poetin

Dit is wat Fokke en Sukke ervan denken

Timmermans noemde de Russische interventie vanavond in Nieuwsuur "onaanvaardbaar". Hij pleitte voor een vreedzame dialoog tussen de partijen en sprak de hoop uit dat het de komende tijd rustiger gaat worden in Oekraïne.

Twitter avatar fokkesukke Fokke & Sukke "En zo niet?" "Dat zien we dan wel weer!" Timmermans in #nieuwsuur. Dat wordt oorlog.

Krim

Kerry vliegt naar Kiev

John Kerry reist dinsdag af naar Kiev om te spreken met de interim-regering, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze correspondent in Washington, Guus Valk, over de strategie van de VS:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Amerikaanse strategie lijkt: scherpe veroordeling, zoeken naar internationaal draagvlak en symbolische maatregelen, zoals boycot van de G8.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Tegelijk wil Obama de zaak sussen:hij is bereid internationale waarnemers (OVSE of VN) naar de Krim te sturen om Poetins zorgen weg te nemen

Kerry

De situatie in beeld

Twitter avatar AFP Agence France-Presse INFOGRAPHIC: Map showing balance of forces and troop movements in Ukraine http://t.co/fD9Jhc2FNc

Krim

'Russen hebben 'volledige controle' over de Krim'

Volgens een Amerikaanse bron hebben de Russen de operationele macht op de Krim, zo twittert de Witte Huis-verslaggever van de NYT.

Twitter avatar peterbakernyt Peter Baker US official says "Russian forces now have complete operational control of the Crimean peninsula."

Poetin akkoord met feitenonderzoek OVSE

Ondertussen is meer bekend geworden over het telefoontje tussen Merkel en Poetin. Merkel heeft Poetin beschuldigd van het overtreden van het internationale recht door de "onaanvaardbare Russische interventie" op de Krim. Merkel riep Poetin op om de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren.

Poetin zou akkoord zijn gegaan met het voorstel van Merkel om een feitenonderzoek in te stellen en een politieke dialoog te starten, wellicht onder begeleiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Protest vandaag bij de Russische ambassade in Washington. Foto AP / Manuel Balce Ceneta

Merkel

Timmermans stuurt Kamerbrief

Timmermans heeft zojuist een brief naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne naar de Kamer gestuurd. Lees 'm hier.

Timmermans:

Het Openbaar Ministerie is voorbereid om bij een concreet en onderbouwd rechtshulpverzoek van de Oekraïense justitiële autoriteiten snel over te gaan tot beslaglegging op tegoeden in Nederland in het kader van strafrechtelijk onderzoek naar bijvoorbeeld corruptie. Daarnaast is het kabinet voornemens in EU-verband te bezien welke mogelijkheden aanwezig zijn om onrechtmatig verkregen vermogen van leden van de voormalige Oekraïense regering te bevriezen en te recupereren.

Timmermans

Medvedev: nieuwe revolutie met bloedvergieten volgt

Medvedev zegt op zijn Facebook dat de leiders van Oekraïne illegaal de macht hebben gegrepen in het land. Hij voorspelt dat hun bewind wordt beëindigd met "een nieuwe revolutie" en nieuw bloedvergieten. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens Medvedev blijft Janoekovitsj, hoewel hij vrijwel geen gezag heeft, het legitieme staatshoofd volgens de grondwet.

Medvedev

Medvedev: Rusland wil 'banden aanhalen' met Oekraïne

Volgens de Russische premier Medvedev is Rusland klaar om de banden met Oekraïne aan te halen. Maar niet met degenen die aan de macht zijn gekomen middels bloedvergieten.

Volgens Medvedev is het voor Rusland noodzakelijk dat Oekraïne sterk en stabiel is en een economische bloeiende partner.

Medvedev

Rasmussen: Rusland trek je terug

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen roept Rusland opnieuw op om zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne. Ook moeten de Russen zich onthouden van bemoeienis elders in het land. De NAVO pleit voor een vreedzame oplossing door een dialoog te starten onder toeziend oog van de VN-Veiligheidsraad of OVSE.

Rasmussen zei dat na afloop van een vergadering van de Noord-Atlantische Raad en de Navo-Oekraïne-commissie in Brussel.

In een verklaring namens de bondgenoten veroordeelde Rasmussen de Russische militaire escalatie op de Krim en sprak hij ernstige bezorgdheid uit over de goedkeuring door het Russische parlement van de inzet van strijdkrachten van de Russische Federatie op het grondgebied van Oekraïne. Hij waarschuwde dat militaire actie van Russische strijdkrachten tegen Oekraïne een inbreuk vormt op het volkenrecht en in strijd is met de grondslagen van de Navo-Rusland-raad en het Partnerschap voor Vrede.

Het Kremlin houdt ondertussen vol dat Rusland het recht heeft op te komen voor zijn belangen en voor de Russischtalige inwoners van de Krim en elders in Oekraïne.

NAVO
De correspondent van The Guardian is bij de marinebasis op de Krim die door Russische militairen wordt omsingeld.
Twitter avatar shaunwalker7 Shaun Walker I'm inside marines base in Feodosia. Long negotiations going on behind closed doors. Russians want them to give up weapons. So far refusing.

Oekraïense legerbasis werd eerder vandaag omsingeld

Honderden gewapende mannen houden een militaire basis van het Oekraïense leger omsingeld in de stad Perevalne op de Krim. Foto AFP / Genya Savilov

Krim

De belangrijkste gebeurtenissen tot dusver op een rij

- De Oekraïense Veiligheidsraad heeft eerder vandaag de krijgsmacht gemobiliseerd en alle reservisten opgeroepen. Het land treft voorzorgsmaatregelen voor een eventuele oorlog. Het luchtruim is voor de burgerluchtvaart gesloten.

- Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft Rusland Oekraïne de oorlog verklaard. Hij waarschuwde dat voor Oekraïne een ramp dreigde en riep Poetin op zijn troepen terug te trekken.

- Russische troepen hebben ten minste twee militaire bases omsingeld op de Krim. Het zou gaan om duizend gewapende Russische militairen en meer dan twintig voertuigen.

- Kerry wil dat Rusland wordt uitgesloten van de G8. Zijn Duitse collega-minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, wil dat liever niet om de dialoog te behouden.

- NAVO-chef Anders Rasmussen roept Rusland op tot de-escalatie van de situatie op de Krim. Door de militaire activiteit op het schiereiland bedreigt Rusland de vrede en veiligheid in Europa, aldus Rasmussen.

- Timmermans liet eerder vandaag weten dat de Nederlandse ambassadeur in Moskou voorlopig op zijn post blijft. Het ministerie wil de dialoog openhouden om verdere escalatie te voorkomen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen morgen over de ontstane situatie.

Oekraïne

Duitse minister wil Rusland niet uitsluiten van G8

Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wil liever niet dat Rusland wordt uitgesloten van de G8, zoals zijn Amerikaanse collega John Kerry heeft geopperd. Steinmeier zei in een interview met de Duitse zender ARD dat de G8 nu juist het enige forum is waar het Westen direct met Rusland in gesprek kan treden. En hij vroeg zich hardop af: moet nu juist dat forum worden geofferd?

Frequentie berichten op liveblog iets lager

Momenteel komt er wat minder nieuws over de Oekraïne naar buiten. Vandaar dat de frequentie van de updates op dit liveblog vanaf nu iets lager zal zijn. Wel blijven we de situatie uiteraard nauwkeurig in de gaten houden. Bij nieuwe ontwikkelingen zullen we de aanvankelijke frequentie herstellen.

Burgerverdediging van overheidsgebouwen

Leden van het zelfverdedigingsgroepen op de Krim staan klaar om hun lokale overheidsgebouwen te beschermen, mocht Oekraïne overgaan tot oorlog.

Reuters / Thomas Peter

Oekraïense marinecommandant belooft trouw aan pro-Russische leiders

Denis Berezovsky, de zaterdag aangestelde hoofdcommandant van de Oekraïense marine heeft trouw gezworen aan de pro-Russische leiders op de Krim. Dat meldt de BBC. De tweede man bij de marine, Serhiy Hayduk, is nu door Oekraïne aangesteld als nieuwe hoofdofficier.

Twitter avatar arabresistance resistance New head of Ukraine's navy 'defects' in Crimea http://t.co/27eAb2Hcs0 #Ukraine #USA #UK #Crimea #Russia #Kiev #euromaidan

Toekijken hoe de Russische marine binnenvaart

Twee mensen in Oekraïne zien vanaf de kade hoe een Russisch marineschip de havenstad Sebastopol op de Krim binnenvaart.

Foto Reuters / Baz Ratner

Britse ministers niet naar Paralympics in Sotsji

De Britse premier David Cameron heeft zojuist bekendgemaakt dat er de komende weken , vanwege de situatie in Oekraïne en de rol van Rusland daarin, geen Britse ministers naar het Russische Sotsji zullen gaan om de Paralympics bij te wonen.

Wilders: EU heeft ellende Oekraïne aangewakkerd

De Europese Unie is medeverantwoordelijk voor de dreigende situatie in Oekraïne. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders, meldt persbureau AP. Door Oekraïne een lidmaatschap van de EU in het vooruitzicht te stellen, kwamen de Russische belangen in het gedrang, vindt hij.

"Dat de EU dit willens en wetens heeft aangewakkerd, laat de gewetenloosheid zien van de EU-leiders die zo graag voor grootmacht op het wereldtoneel willen spelen. Natuurlijk moeten de Russen terug in de kazerne en met hun handen van het territorium van de Oekraïne incluis de Krim afblijven, maar EU heeft dit aangewakkerd en zo opnieuw haar failliet aangetoond."

Kerry: geen Koude Oorlog van maken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft gezegd dat dat de Verenigde Staten 'absoluut bereid' zijn de top in juni in Sotsji te boycotten, "als wij het niet op een andere manier kunnen oplossen". Dat meldt persbureau AP. De Verenigde Staten zijn bereid Oekraïne omvangrijke economische hulp te bieden, maar tegelijkertijd maakte Kerry duidelijk dat een militair antwoord op het Russische optreden niet waarschijnlijk is.

"Wij willen een vreedzame oplossing via de normale procedures van internationale betrekkingen.

Volgens de Amerikaanse bewindsman gaat het in de crisis niet om de VS tegen Rusland, of Oost tegen West.

"Wij proberen hier geen Koude Oorlog van te maken', het gaat om Oekraïners 'die strijden tegen de tirannie waarin de politieke oppositie in de gevangenis wordt gezet."

Steun in Moskou in uniform WOII

In Moskou gingen vandaag duizenden Russen de straat op om steun te betuigen voor de inval in Oekraïne. Het ging volgens nos.nl om zeker 10.000 aanhangers van president Vladimir Poetin. Sommigen droegen het uniform van de militairen van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog.

Demonstranten vandaag in Moskou in uniformen uit de Tweede Wereldoorlog en met replica's van Sovjet-legervlaggen waarop staat: Oekraïens Front. Foto AP / Pavel Golovkin

Poetin = Hitler

De Russische president Poetin wordt door Oekraïense en Poolse demonstranten bij de Russische ambassade in de Poolse hoofdstad Warschau vergeleken met Hitler.

AFP / Wojtek Radwanski

AFP / Wojtek Radwanski

AFP / Wojtek Radwanski


Oekraïense ex-president Leonid Kravtsjoek pakt zo de wapens weer op

De Oekraïense oud-president Leonid Kravtsjoek is tachtig jaar oud, maar zal niet aarzelen om zijn land te verdedigen tegen de Russen zo schrijft hij vandaag in een bijzonder artikel. Hoewel zijn opa en overgrootvader vochten aan de kant van de Russen, zal hij als het moet een geweer oppakken en zijn huis en haard verdedigen. In het artikel roept hij de Russen op te stoppen en haalt nog eens de lange geschiedenis aan die beiden landen delen.

Overigens is hij niet de enige die bereid is de wapens op te pakken:

Twitter avatar MaxRTucker Maxim Tucker Long queues at #Ukraine army recruitment posts.Sergeant tells volunteers 3 million signed up in 24 hours, eager to fight #Russia in #Crimea

Gaat er echt oorlog komen in Oekraïne?

Een week geleden leek het nog ondenkbaar dat Rusland de Krim zou binnenvallen, inmiddels is dat al een stuk minder waarschijnlijk. Kortom, het schetsen van toekomstscenario's is koffiedik kijken. Toch proberen NRC-journalisten Hubert Smeets, Laura Starink en Juurd Eijsvoogel ons iets van houvast te geven. Lees hun kijk op de zaak in dit artikel Oekraïne staat op springen. Zou het echt tot een oorlog komen?

En wie nog meer achtergronden wil lezen, zou dit stuk eens kunnen opslaan van NYR, aangeraden door Joris Luyendijk.

Een tweemansdemonstratie op de Dam

Twitter avatar MoormanMark Mark Moorman 'Ukraine wants peace'. Tweemansdemonstratie op de Dam, zondagmiddag tussen winkelend publiek. http://t.co/Mf0gvjOS22

Oekraïne ontslaat pro-Russische gouverneurs

De Oekraïense interim-regering houdt ondertussen grote schoonmaak in de regionale en provinciale regeringen. De pro-Russische gouverneurs in Donetsk en Dnepropetrovsk zijn ontslagen, meldt Korrespondent.net. In de plaats daarvan zijn benoemd oligarchen Igor Kolomoiski als gouverneur in Dnepropetrovsk en Sergei Taroeta als gouverneur in Donetsk. Kolomoiski is mede-eigenaar van de Privat Group, Taroeta is voorzitter van de Industriele Unie van Donbass. Ook verschillende andere regionale hoofden werden uit hun functie gezet. Al in veertien van de 27 districten zou een nieuw bestuurshoofd zijn.

Geen Oscarceremonie voor de Russen

Het Russische tv-kanaal Channel One heeft de live-uitzending van de Oscaruitreiking afgelast in verband met de situatie op de Krim. In een verklaring op de site staat:

Vanwege de grote hoeveelheid nieuws met betrekking tot de situatie rond de autonome republiek van de Krim in Oekraïne, en de toegenomen aandacht van het publiek voor nieuwsuitzendingen vindt Channel One het onmogelijk om de Oscarceremonie uit te zenden.

Раздел: Новости

Первый канал не будет вести прямую трансляцию вручения "Оскара"

02.03.2014

В связи с большим количеством новостей, связанных с ситуацией вокруг автономной республики Крым и Украины, и возросшим вниманием аудитории к... Подробнее »

Turken demonstreren ook tegen mogelijke inval

Behalve in Kiev en Moskou wordt er ook gedemonstreerd in de Turkse hoofdstad Ankara tegen de Russische bemoeienis op de Krim.

Turken van Tartaarse afkomst demonstreren in Ankara tegen een militaire interventie van Rusland. Foto AP / Burhan Ozbilici

Jarige oud-president Gobatsjov snapt het ook niet meer

De voormalige Russische president Gorbatsjov snapt er ook niets meer van wat er allemaal gebeurt in Oekraine op dit moment, zo zegt hij vandaag in een interview met het Oekraïense persbureau UNN. De jarige jop, die vandaag 83 is geworden, zegt dat hij het nieuws goed volgt, maar niet meer volgt wat er nu precies allemaal aan de hand is.

Een ding staat voor hem als een paal boven water: er moet onderhandeld worden tussen de partijen, maar dan zonder andere landen aan tafel.

Op de Maidan schreeuwen demonstranten nu tegen Poetin

Een vertrouwd beeld op de Maidan, het centrale plein in Kiev: het staat vol met demonstranten. Alleen zijn de protesten nu gericht tegen het Kremlin:

Twitter avatar FleurdeWeerd Fleur de Weerd Op Maidan gaat het alleen nog maar over Poetin http://t.co/Sr4UMwZbQh

Bestuur Krim erkent regering in Kiev niet

Het bestuur van de Krim erkent de nieuwe regering in Kiev niet, heeft de voorzitter van het parlement van de autonome deelrepubliek gezegd, meldt het Russische persbureau Interfax. De autoriteiten op het Oekraïense schiereiland doppen volgens parlementsvoorzitter Vladimir Konstantinov hun eigen boontjes wel.

Volgens Konstantinov heeft de interim-regering in Kiev haar geloofwaardigheid verspeeld door een eerdere overeenkomst met de afgezette president Janoekovitsj te breken. De meerderheid van de politieagenten en militairen op de Krim zouden het daarmee eens zijn.

Steunbetuigingen uit de Hollandse Krim

Er zijn berichten dat er ook Russische troepen het dorp Hollandia op de Krim zouden zijn binnengetrokken. Vanuit het Overijsselse dorp De Krim in de gemeente Hardenberg is onmiddellijk hierop gereageerd:

Twitter avatar gvanopdorp gerard van opdorp @hdevreij @obk The Netherlands however counter charged immediately ! http://t.co/P72rkGQEaU

Zakentycoon betuigt steun aan regering Oekraïne

Een opmerkelijk statement: de Oekraïense zakenman Rinat Achmetov heeft in een verklaring op de site van zijn bedrijf SCM Holdings zijn steun betuigt aan de Oekraïense interim-regering.

Foto Juda Engelmayer


De eigenaar van de Oekraïense voetbalclub Sjachtar Donetsk roept de regering op "alles te doen om de soevereiniteit van het land te waarborgen, de democratie te herstellen en de rechten van de burgers te garanderen". Ook roept hij andere zakenpartners in het land op om middelen beschikbaar te stellen voor dit doel:

Het gebruik van wetteloos geweld van buiten is onacceptabel. (..) Ik verklaar hierbij dat de SCM Group, met 300.000 werknemers alles zal doen om de integriteit van ons land te behouden."

Achmetov is een van de rijkste mensen in het land, en stond in 2010 op plaats 148 van de Forbesranglijst met rijkste miljardairs.

Cartoon met een 'Russische beer'

De Oekraïense Republic beeldt de crisis met deze cartoon uit. De tekst luidt: 'Ontmoet de Russische beer met Oekraïense gastvrijheid'.

Twitter avatar TURepublic Третя Укр Республіка Зустрінемо російського ведмедя з українською гостинністю. автор Олег Смаль http://t.co/4PRbKFlEd5 http://t.co/iyFCasCOuh

Kerry waarschuwt Rusland nog maar eens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in het tv-programma van CBS 'Face the Nation', Rusland nog maar weer eens gewaarschuwd dat het land op "ernstige repercussies kan rekenen" van de VS en andere landen zoals economische sancties:

"Je kan in de 21e eeuw niet een ander land binnenvallen zoals in de negentiende eeuw."

In Der Spiegel dreigt de VS om Rusland zelfs uit de G8 te gooien.

Twitter avatar JohnKerry John Kerry Invasion is not the act of someone who is strong. It is the act of someone who is weak. @FaceTheNation

Rusland waarschuwt Oekraïne: de gasprijs gaat omhoog

Door alle ontwikkelingen gisteren is dit bericht een beetje onderbelicht gebleven, maar Rusland heeft Oekraïne gewaarschuwd dat het de korting op de leverantie van gas mogelijk verliest het komende kwartaal. Volgens het Russische staatsbedrijf Gazprom is Oekraïne het bedrijf nog 1,55 miljard dollar schuldig voor de levering van gas.

Afgelopen december, nadat Janoekovitsj afzag van ondertekening van een samenwerkingsverdrag met de EU, besloot Rusland om Oekraïne ruim een derde minder te rekenen voor het gas. Dat Rusland de korting nu dreigt terug te draaien, zal ongetwijfeld te maken hebben met de toegenomen spanningen.

Het land consumeert jaarlijks ongeveer 55 miljard kubieke meter gas en meer dan de helft komt daarvan uit Rusland. Tussen 2006 en 2009 was Oekraïne verwikkeld in ruzies met Rusland over de gaslevering, hetgeen ertoe leidde dat Rusland de gaskraan zelfs tijdelijk dichtdraaide.

Oekraïne trekt kustwacht terug van de Krim

De Oekraïne trekt de kustwacht terug van de bases Sebastopol en Kertsj op de Krim naar de havens Odessa en Mariupol aan de Zwarte Zee, meldt persbureau Reuters. De grenspolitie van het land laat weten dat de situatie rond alle grensposten van het land verder stabiel is, afgezien van de situatie op de Krim.

Paus roept partijen op tot een oplossing uit crisis

Paus Francis roept alle wereldleiders op tot een dialoog om de crisis in Oekraïne op te lossen. Hij riep de Oekraïense samenleving op om samen te werken, misverstanden te voorkomen en een toekomst te bouwen. Tijdens zijn traditionele zondagmiddagmomentje op het Sint Pietersplein zei paus Francis tot de duizenden mensen op het plein:

"Ik doe een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om elke initiatief tot dialoog en harmonie te steunen."

Paus Francis tijdens het zondagsgebed vanuit het raam van zijn appartement. Foto AFP / Andreas Solaro


Ook Londen heeft alle voorbereidingen voor de G8 in Sotsji stopgezet. Gisteren werd de Russische ambassadeur in Londen al ontboden. (AFP)

G8-top Sotsji op losse schroeven

Het zou officieel zijn: Frankrijk schort alle voorbereidingen voor de G8-top in Sotsji op, meldt persbureau Reuters op gezag van een bron rond president François Hollande.

Weer een basis omsingeld

Zo'n duizend gewapende mannen en twintig voertuigen omsingelen een post van de Oekraïense kustwacht blokkeren in Perevalne op de Krim. Zij zouden de Oekraïners van de 36e brigade van de Oekraïense kustwacht zo willen dwingen hun wapens af te staan, meldt persbureau AFP op gezag van het Oekraïense ministerie van Defensie. "Er bestaat een risico op geweld." De nationaliteit van de gewapende mannen is onbekend.


Litouwen roept ambassadeur terug

Litouwen heeft zijn ambassadeur in Moskou teruggeroepen voor consultatie (AFP)

Russische ambassadeur op het matje

Tsjechië heeft de Russische ambassadeur in Praag op het matje geroepen (AFP).

In Moskou....

Werd geprotesteerd tegen de Russische inmenging in Oekraïne. De politie greep in.

De demonstratie vond plaats op het Manesj-plein in Moskou, maar was niet van tevoren goedgekeurd. Foto AP / Pavel Golovkin

Een betoger wordt aangehouden. Op de poster staat: Oekraïners, ik voel me beschaamd dat ik Russisch ben. Foto AP / Pavel Golovkin

De demonstratie vond plaats in de buurt van het ministerie van Defensie. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Basis Krim omsingeld

Honderden ongeïdentificeerde, gewapende mannen hebben een basis van de Oekraïense grondtroepen omsingeld in Privolnoje op de Krim. Het konvooi bestaat uit minstens 13 voertuigen met elk dertig soldaten en vier gepantserde wagens voorzien van machinegeweren. De voertuigen hebben Russische kentekenplaten. De Oekraïense soldaten op de basis kunnen naar binnen noch naar buiten. Zij staan met geladen geweren en met één tank bij de poort.


Duitsers roepen ook op tot de-escalatie

Duitsland heeft Rusland opgeroepen af te zien van enige schending van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit. Een verdere escalatie van de situatie is "enorm gevaarlijk".

Ter herinnering: Rusland ziet de machtswisseling van vorige week - waarbij president Janoekovitsj vertrok uit Kiev en werd afgezet door het parlement - als een staatsgreep door extremisten die is bemiddeld door het Westen. Lees hier een analyse van The Guardian.

Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Assad en Poetin geven cursusje wereldorde: wie bereid is het verst te gaan, wint. Rest wil geen grote prijs betalen. Vrij spel voor bullies.

Een blundertje

Oekraïners zijn de afgelopen maanden massaal het land ontvlucht richting Rusland, liet de Russische douane vandaag weten. De Russische zender 1TV maakte er een item over. Alleen met de verkeerde beelden, meldt deze journalist:

Twitter avatar ngumenyuk Nataliya Gumenyuk Russian TV tells #ukrainian "refugees" head to South of #Russia showing the picture of the #Ukraine-#Poland border http://t.co/6jb2TvKtXs

Chef NAVO spreekt

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft zojuist een korte toespraak gehouden. Daarin riep hij Poetin op te stoppen met zijn dreigementen. Wat de Russische president doet schendt het Handvest van de Verenigde Naties, zei Rasmussen. Rusland bedreigt met zijn handelen de vrede en veiligheid van Europa. "Oekraïne is een vriend en gewaardeerd partner", zei de NAVO-chef. Het is aan Rusland om de situatie te de-escaleren.

Lees hier de volledige tekst.

Luchtruim gesloten

Het Oekraïense luchtruim is gesloten voor alle niet-civiele vluchten, meldt Reuters op gezag van interim-president Toertsjinov.

De Oekraïense minister van Defensie spreekt het parlement toe. Interim-president Toertsjinov luistert. Foto AFP / Anatolii Stepanov

Interim-president: ramp dreigt

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek waarschuwde dat Oekraïne op het randje van een ramp staat. Hij riep Poetin op zijn troepen terug te trekken. Rusland heeft Oekraïne in feite de oorlog verklaard, vindt de premier.

Ondertussen in Kiev

In Kiev komen dagelijks nog steeds mensen samen. Om te protesteren, te rouwen en te bidden.

Mensen wonen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev een ochtendgebed bij. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Mensen bidden bij een geïmproviseerd monument in het centrum van Kiev. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Frankrijk: G8-top afblazen

Ook Frankrijk wil de voorbereidingen voor de aanstaande G8-top in Rusland stilleggen uit protest tegen de Russische militaire inmenging in Oekraïne. Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei dat vanochtend op de Franse radiozender Europe 1. De VS en Canada willen de top ook afblazen. De top van economische wereldmachten - Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, de VS, Canada en Italië - zou in juni plaatsvinden in Sotsji.

Marinier: wij geven ons niet over

Igor Mamtsjev, een als kolonel verantwoordelijk voor een kleine marinebasis in de buurt van Simferopol, zou tegen televisiezender Kanaal 5 hebben gezegd dat hij weigert zich over te geven.

"Een legerwagen met Russische troepen voorzien van geweren, helmen en kogelvrije vesten, kwam aan bij onze controlepost. Ze vroegen ons onze wapens in te leveren en suggereerden dat we er beter aan deden de bescherming van de Russische krijgsmacht te accepteren.

"Ik antwoordde dat ik er - als lid van de krijgsmacht van Oekraïne, onder het bevel van de Oekraïense marine - niet over peinsde te ontwapenen. Als ze proberen deze militaire basis binnen te dringen, zullen wij ons op alle mogelijke manieren verdedigen, tot aan de dood. Wij zijn militairen, die een eed hebben afgelegd aan het volk van Oekraïne en wij zullen onze plicht vervullen tot het eind."

Een Russisch konvooi is onderweg van Sebastopol naar Sinferopol, op deze foto van eerder vandaag. Foto AP / Darko Vojinovic


Tijd voor echte stappen

Interim-president Oleksandr Toertsjinov wil dat de internationale gemeenschap Oekraïne helpt met "concrete stappen"

Zorg om kerncentrales

Het Oekraïense parlement wil voor de beveiliging van kerncentrales de hulp inroepen van internationale waarnemers, meldt persbureau Reuters.

Besloten zitting

Het Oekraïense parlement zou nu in een besloten zitting praten over te nemen (oorlogs)maatregelen

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi Ukrainian parliament is in the middle of closed session, voting for a number of war-related legislation

'Ambassadeur NL blijft in Moskou'

Canada heeft zijn ambassadeur in Moskou teruggeroepen. De VS zouden overwegen hetzelfde te doen. Nederland niet, meldt NOS-journalist Marcel Bril.

Twitter avatar MarcelBril Marcel Bril Ministerie van BuZa in reactie op actuele situaitie in #Oekraine: terugroepen van NL ambassadeur uit Rusland op dit moment niet aan de orde

En dan te bedenken dat een eeuw geleden....

De situatie doet de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt denken aan 1914, het jaar dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Twitter avatar carlbildt Carl Bildt On the centenary of 1914, we are suddenly in a Europe of invasion, aggression and threats of massive use of military force.

Japan komt met statement

Japan - net als onder meer Rusland, de Verenigde Staten en Canada lid van de G8 - heeft opgeroepen de "territoriale integriteit" van Oekraïne te respecteren. Een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida wilde volgens persbureau AFP niets zeggen over een eventuele boycot van de G8-top in Sotsji.

Breuk Krim en Kiev

Het gezag in Kiev zou niet meer worden erkend op de Krim:

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Politie, justitie en andere gewapende machtsstructuren op Krim erkennen gezag regering Kiev niet meer. http://t.co/8gZAfD5dhG

En anderen...

Vertrekken juist uit Rusland.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Oud-premier Kasjanov van Rusland (geen vriend Poetin) meldt dat ambassadeurs VS en Canada weg gaan uit Moskou. http://t.co/zoGGEvjvW2

Exodus

Volgens de Russische douane hebben in januari en februari zo'n 675.000 Oekraïners het land verlaten, met als bestemming Rusland. De autoriteiten zouden zelfs tekenen zien van een "humanitaire ramp", meldt persbureau Reuters.

Schaakbord Oekraïne

De geopolitieke strijd die nu gaande lijkt om Oekraïne kun je ook zien als een schaakspel. Iedereen is gefocust op zijn eigen bord. Behalve Poetin.

Twitter avatar FransvDrimmelen Frans van Drimmelen Internationaal schaaktoernooi #Oekraïne http://t.co/KDcsi5Yo15

Wat gaat de NAVO doen?

Onder de noemer van de NAVO vinden vandaag twee bijeenkomsten plaats. Tijdens de North Atlantic Council vergaderen NAVO-ambassadeurs over de situatie in Oekraïne. Daarna komt NATO-Ukraine Commission samen. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen komt straks met een verklaring.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Rasmussen kondigt in KAPITALEN statement on Ukraine aan, zometeen in Brussel om 12.45 u.

De spanning op de Krim is vanochtend verder opgelopen. De Oekraïense Veiligheidsraad heeft zojuist de krijgsmacht gemobiliseerd en reservisten opgeroepen. Russische troepen zijn onderweg naar Simferopol, de regionale hoofdstad van de autonome Krimrepubliek.