Dodental Nigeria opgelopen tot zeker negentig na twee aanslagen

Overblijfselen van een auto na een dubbele bomaanslag in Maiduguri, Nigeria, gisteravond. Foto AP/Haruna Umar

Een aanslag die gisteren plaatsvond op Mainok, een stadje in het noordoosten van Nigeria, heeft aan zeker 39 mensen het leven gekost. Deze vond plaats op hetzelfde moment dat twee autobommen ontploften op een drukke markt in het Noord-Nigeriaanse Maiduguri.

Die aanslag heeft tot dusver 51 levens geëist. Het Rode Kruis vreest dat er daarnaast nog tientallen slachtoffers onder het puin liggen. Geen van de aanslagen zijn nog opgeëist, maar vermoed wordt dat de radicaalislamitische terreurgroep Boko Haram verantwoordelijk is. Deze extremistische groepering heeft de afgelopen maanden diverse gelijksoortige aanslagen gepleegd in Nigeria.

Terwijl het avondgebed werd voorbereid in Mainok, dat op ongeveer vijftig kilometer afstand van Maiduguri ligt, vielen gisteravond rond 19.00 uur tientallen gewapende mannen in militaire uniformen het stadje binnen. Ze gooiden handgranaten naar burgers en ze vuurden blindelings machinegeweren af, aldus ooggetuigen tegenover persbureau AP, waarvan er een verklaart dat ‘de gehele gemeenschap is verwoest’ door de aanslag.

Kinderen en voetbalfans bedolven onder puin

De ontploffingen van gisteravond in Maiduguri veroorzaakten de instorting van panden, daarnaast vlogen verschillende gebouwen in brand. Onder de slachtoffers zijn kinderen die een dans opvoerden voor een bruidspaar en voetbalfans die in een openluchtbioscoop een wedstrijd volgden, vertelden enkele overlevenden van de aanslag aan AP.

De daders lijken zorgvuldig te hebben nagedacht over plaats en tijd van de aanslag. Het effect van de explosies in de dichtbevolkte, nauwe straatjes was verwoestend. Het was bovendien koopavond.

    • Annemarie Coevert