Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

China: slachtpartij treinstation Kunming werk van Oeigoeren

Politieagenten inspecteren de omgeving van het station van Kunming, na de slachtpartij van gisteren.
Politieagenten inspecteren de omgeving van het station van Kunming, na de slachtpartij van gisteren. Foto AFP

De steekpartij op een treinstation in China - waarbij gisteren 29 mensen om het leven kwamen - is het werk van leden van de Oeigoeren, een moslimminderheid in het westen van het land. Dat stelt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De islamitische minderheid voert al een decennia oude strijd met de Chinese autoriteiten, die al jaren gepaard gaat met gewelddadige botsingen, maar de moordpartij van gisteren was de dodelijkste aanval sinds 2009. Meer dan tien Oeigoeren stormden gisteren met messen het treinstation van Kunming binnen en staken de passagiers neer. Naast de 29 doden raakten meer dan 140 mensen gewond.

Ook werden vier van de aanvallers gedood door de politie en werd er één gearresteerd. President Xi Jinping heeft laten weten dat er alles aan wordt gedaan om de andere aanvallers op te pakken. Volgens staatszender CCTV waren er onder de aanvallers twee vrouwen.

Wie zijn de Oeigoeren?

De Oeigoeren zijn een Turks volk in China met een eigen taal, het Oeigoers, die behoort tot de Turkse talen. Deze islamitische minderheid woont in de noordwestelijke regio Xinjiang. Ze voelen zich door de regering gediscrimineerd. Militante Oeigoeren verzetten zich al jaren tegen het Chinese bestuur in Xinjiang.

Volgens de overheid wordt de onrust onder de Oeigoeren aangewakkerd door Oeigoerse separatisten die banden hebben met Al-Qaeda. Het mondiale Oeigoerscongres zegt dat de Oeigoeren handelen uit wanhoop over hun benarde situatie als gevolg van economische en sociale discriminatie en de onderdrukking van geloofsuitingen.