Ajax zet bij Feyenoord grote stap richting titel - AZ laat RKC kansloos

Ajax is hard op weg naar zijn vierde landstitel op rij. De Amsterdammers wonnen vanmiddag in de Kuip met 2-1 van Feyenoord. Kolbeinn Sigthórsson en Joël Veltman scoorden voor Ajax, nadat Graziano Pellè Feyenoord in de eerste helft op voorsprong had gezet.

Keeper Jasper Cillessen van Ajax in duel met Stefan de Vrij(2eR) en Graziano Pele (M) van Feyenoord. In het midden Joel Veltman van Ajax. Foto ANP/ Olaf Kraak

Ajax is hard op weg naar zijn vierde landstitel op rij. De Amsterdammers wonnen vanmiddag in de Kuip met 2-1 van Feyenoord. AZ heeft vandaag een simpele thuiszege geboekt op RKC Waalwijk: 4-0.

Kolbeinn Sigthórsson en Joël Veltman scoorden vanmiddag voor Ajax, nadat Graziano Pellè Feyenoord in de eerste helft op voorsprong had gezet.

Ajax heeft nu acht punten voorsprong op FC Twente en Vitesse. Feyenoord volgt op twaalf punten van de aartsrivaal. PSV, dat een rampzalige eerste seizoenshelft beleefde, heeft slechts een punt minder dan de Rotterdammers.

Eerste helft ging gelijk op

In een levendige eerste helft stak geen van beide ploegen erboven uit. Feyenoord werd een paar keer gevaarlijk na een lange bal, maar Lex Immers wist de Amsterdammers ondanks enkele beste kansen geen pijn te doen.

Na een halfuur vond Pellè met een knappe kopbal wel het net. Ajacied Ricardo Kishna, die in de basis debuteerde, liet na Bruno Martins Indi te dekken. De Feyenoord-verdediger kreeg daardoor op de linkerkant alle tijd om de bal op Pellè’s hoofd te leggen: 1-0.

Acht minuten later kreeg Frank de Boer nog een teleurstelling te verwerken. Bojan Krkic viel uit met een knieblessure, Sigthórsson verving de Barcelona-huurling. Die gedwongen wissel pakte echter prima uit voor De Boer. Na fraai voorbereidend werk van Kishna tikte Sigthórsson de bal vlak voor rust van dichtbij langs Erwin Mulder.

Kortstondige Amsterdamse dominantie na de rust

Ajax kwam in de povere tweede helft aanvankelijk iets beter voor de dag. Davy Klaassen pegelde een bal direct na rust vanuit een schier onmogelijke hoek tegen de paal, waarna Ajax iets meer op zijn gemak leek te zijn. De Amsterdamse dominantie was echter van korte duur en Feyenoord drukte de recordkampioen snel weer richting het eigen doel.

De Rotterdamse druk leidde ook tot een uitstekende kans voor opnieuw Immers. De Hagenaar wist zijn kopbal echter te weinig snelheid mee te geven, waardoor Jasper Cillessen kon redden. Aan de andere kant keerde Mulder kort daarna een kopbal van Siem de Jong.

Ajax kwam even later op voorsprong. Feyenoord wist een hoekschop niet goed te verwerken, waarna Veltman zijn voet na een kleine scrimmage tegen de bal wist te zetten: 2-1.

Feyenoord wist het Ajax vervolgens pas in de absolute slotfase moeilijk te maken. Via Mitchell te Vrede kwam de ploeg van Ronald Koeman dicht in de buurt van de gelijkmaker, maar de invaller kopte na mistasten van Cillessen nipt over.

AZ verzorgt ‘galavoorstelling’ in Alkmaar

AZ stond na twintig minuten al op een 2-0 voorsprong door treffers van Jeffrey Gouweleeuw en Nick Viergever. Steven Berghuis maakte er na rust met twee doelpunten een galavoorstelling van.

Op de 2-0 van Viergever in de twintigste minuut viel het nodige af te dingen. De verdediger bevond zich in buitenspelpositie toen hij de bal in het doel schoot, maar de grensrechter merkte dat niet op.

Berghuis besliste het duel drie minuten na rust met een droge knal. Na een uur zorgde hij voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Nadat de aanvaller op de rechterkant naar binnen was gekapt krulde hij de bal op sierlijke wijze in de verre bovenhoek.

AZ steeg door de zege naar 37 punten en staat zevende, op drie punten van nummer zes sc Heerenveen. Voor RKC zijn de zorgen groot. De ploeg van Erwin Koeman staat zestiende met 26 punten, vier meer dan hekkensluiter Roda JC. (Novum)