Zal ik mijn stamrecht laten uitkeren?

In 2012 heb ik een flinke ontslagvergoeding op een (geblokkeerde) bankspaarrekening laten storten. In 2014 mag ik dit hele bedrag met belastingvoordeel laten uitkeren. Is dit voordelig?

Onze economie snakt naar euro’s. Daarom probeert de overheid vastzittend geld los te weken met fiscale cadeautjes. Dat gold in 2012 voor spaarloon en vorig jaar voor levensloopsaldi. Dit jaar houdt de staat ons twee fiscale worsten voor: Je mag iemand belastingvrij een ton geven, mits bedoeld voor een eigen woning(hypotheek). Ook mag je je stamrecht, mits gestort vóór 15 november 2013, laten uitkeren zonder 20 procent revisierente (boeterente) en mét een belastingkorting.

Een stamrecht is een ontslagvergoeding die belastingvrij schuilt in een pensioenproduct of stamrecht-bv. Je benut daarmee de stamrechtvrijstelling. Deze faciliteit is per 2014 opgedoekt: een ontslagvergoeding moet je tegenwoordig optellen bij je belastbaar inkomen. Maar stamrechten van vóór 15 november 2013 mag je, alleen dit jaar, fiscaal gunstig incasseren. De fiscus telt dan 80 procent van de uitkering als belastbaar inkomen. De rest, 20 procent, is belastingvrij. Maar of dat voordelig is? Bereid je voor op een taaie rekenklus.

Stel, je stamrecht is bruto 30.000 euro. Wat je daarvan netto overhoudt, hangt af van talloze factoren. Eén ervan is je huidige hoogste belastingtarief. Is dat 52 procent, dan gaat van je stamrecht circa 42 procent inkomstenbelasting af. Maar is je belastbaar inkomen nihil, dan kost de uitkering bijvoorbeeld 31 procent. Een belastingcalculator staat op moneywise.nl.

Denk eraan dat de uitkering je huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag fiks kan verlagen, evenals het kindgebonden budget. De hypotheekrenteaftrek kan daarentegen stijgen, als je door de uitkering in een hoger belastingtarief valt. Verder kan het geld, als je het spaart of belegt, vanaf 2015 vermogensrendementsheffing kosten. Dat ontwijk je als je er hypotheekschulden mee aflost of je huis ervan opknapt. Want euro’s in je eigen huis tellen niet als fiscaal vermogen.

Naast inkomstenbelasting betaal je, over een uitgekeerd stamrecht, mogelijk de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZvW). In 2014 kost dit 5,4 procent van je inkomen tot 51.414 euro. Hou rekening met de bijdrage Zvw als je (toekomstige) inkomen lager ligt dan die grens. Vraag ook nog even na hoeveel afkoopkosten je bank of verzekeraar gaat rekenen. En vergelijk de verwachte netto uitkering in 2014 tot slot met de mogelijke uitkeringen later. Een indicatie daarvan geeft het ‘Stamrecht rekenmodel’ op bdo.nl. Wie zich daaraan durft te wagen, wens ik veel rekenplezier.

    • Erica Verdegaal