Timmermans: Oekraïne geen EU-lidmaatschap in vooruitzicht stellen

Minister Timmermans vindt dat Oekraïne niet te snel het lidmaatschap van de EU moet worden beloofd. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) vindt niet dat Oekraine nu al een lidmaatschap van de Europese Unie in het vooruitzicht moet worden gesteld. Dat zegt hij vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Na de stormachtige ontwikkelingen van de afgelopen tijd is de roep hierom uit Oekraine groter geworden. De Europese Unie wil het land al langer door middel van een partnerschap een bijzondere band met de Unie geven, maar geen volwaardig lidmaatschap.

Timmermans zegt in het interview geen aanleiding te zien van deze lijn af te stappen nu het land na het gedwongen vertrek van de op Moskou gerichte president Janoekovitsj weer een meer pro-Europese koers lijkt te willen varen. “Ik vind het geen verstandige benadering om nu plotseling meer perspectief te bieden”, zegt hij.

Het Europees Oarlement zette afgelopen woensdag de deur naar een lidmaatschap juist wel verder open. Timmermans zegt het hiermee “totaal oneens” te zijn:

“Het allerergste vind ik nog dat ze iets voorspiegelen dat niet kan worden waargemaakt.”

Lees het hele interview met Timmermans in NRC Weekend.

    • Mark Kranenburg