Kramer gediskwalificeerd op NK allround, Mulder en Boer pakken sprinttitel

De kick-finish van Sven Kramer. Screenshot video NOS

Sven Kramer is gediskwalificeerd op de NK allround. Bij de 5000 meter maakte hij een trappende beweging op het moment dat hij de lijn van de finish passeerde, een zogenoemde kick-finish (video), en dat is niet toegestaan.

Door zijn diskwalificatie loopt hij directe kwalifactie mis voor de WK allround. De KNSB kan echter bepalen dat hij alsnog mag meedoen. Hij zal morgen niet starten op de 1.500 meter.

Na de diskwalificatie van Kramer gaat Koen Verweij aan de leiding op de NK allround in Amsterdam. Hij reed een tijd van 6.35,16, iets langzamer dan de tijd van Kramer (6.32,29) waar dus een streep doorheen ging.

Kramer: juryleden willen blijkbaar stempel drukken

Tegenover de NOS zei Kramer in een reactie dat hij zich van geen kwaad bewust was (video).

“De juryleden willen blijkbaar een stempel op de wedstrijd drukken. Nou, dat is ze gelukt.”

Ireen Wüst noemde de diskwalificatie van Kramer op Twitter “kinderachtig”:

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst KNSB??Gaat ie wel lekker? Vanwege een kickfinsh @SvenKramer86 diskwalificeren? Terwijl hij een mega tijd van 6.32 rijd. kinderachtig #KPNNK

Sportredacteur Rob Schoof van NRC wijst erop dat Kramer twee jaar geleden nog weg kwam met een kick-finish (video):

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Deze kickfinish van Sven Kramer was minder erg dan die op het EK in Boedapest (2012). Toen werd hij met een enorme schop Europees kampioen.

Douwe de Vries, een ploeggenoot van Kramer, werd ook gediskwalificeerd, omdat hij een bocht verkeerd instak.

Michel Mulder en Margot Boer pakken nationale sprinttitel

Michel Mulder pakte vanavond voor het eerst in zijn loopbaan de sprinttitel. De olympisch kampioen op de 500 meter eindigde op de 1000 meter als zesde, maar dat was voldoende om Hein Otterspeer voor te blijven. Kjeld Nuis werd derde.

Bij de vrouwen won Margot Boer de NK sprint. De tweevoudig winnaar van olympisch brons was zowel op vrijdag als vandaag de snelste op de 500 meter. Op de 1000 meter verloor ze vrij weinig tijd en werd ze enigszins geholpen door Ireen Wüst. De olympisch kampioene ging in een bocht onderuit nadat ze met haar linkerschaats haar rechterschaats aantikte. Demonstratief maakte ze ook een kick-finish (video).

Lotte van Beek, die de afsluitende 1000 meter won, en Thijsje Oenema eindigden in het eindklassement achter Boer.

    • David Haakman