Stannard opent wielerseizoen als winnaar Omloop Het Nieuwsblad

De Britse wielrenner Ian Stannard (links) en Belgische wielrenner Greg Van Avermaet tijdens de 69ste Omloop Het Nieuwsblad. Foto AFP / Belga / Dirk Waem

De Britse wielrenner Ian Stannard (Sky) heeft vanmiddag de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De renner van Sky versloeg in de straten van Gent de Belg Greg Van Avermaet (BMC) in de eindsprint.

Stannards ploeggenoot Edvald Boasson Hagen won de sprint van een achtervolgend groepje en werd derde. Sep Vanmarcke (Belkin) en Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick-Step) werden vierde en vijfde.

Stannard is een verrassende winnaar, zo vertelt onze sportredacteur Derk Walters, bij de wedstrijd aanwezig:

“Hij is vooral bekend als knecht van de Brits-Keniaanse Tour-winnaar Christopher Froome. Maar in de voorjaarsklassiekers mag hij rijden voor zijn eigen kansen. Iedereen verwachtte dat hij in de sprint verslagen zou worden door zijn Belgische medevluchter Greg Van Avermaet (BMC), maar de Britse oermens Stannard wist hem op kracht voor te blijven in de sprint.”

Even leek er kans op mooi Nederlands resultaat

Vanmarcke was de eerste favoriet die met nog ruim zestig kilometer te rijden wist te ontsnappen aan het peloton. De kopgroep met de vroege vluchters zat toen nog wel voor hem. Die vroege vluchters werden echter door hem ingerekend en er ontstond een nieuwe kopgroep. Toen de Fransman Yoann Offredo onderuit ging in een bocht kwamen de Nederlanders Terpstra en Lars Boom (Belkin) samen aan kop te rijden. De twee werkten goed samen, maar uit de achtergrond kwam Boasson Hagen.

Het ging mis voor de Nederlanders toen Boom een lekke band kreeg. Walters:

“Even leek het op een mooi resultaat voor Nederland, toen Boom en Terpstra met z’n tweeën vooraan reden. Het cruciale moment in de koers was de lekke band van Boom, waardoor hij terugzakte in de tweede groep. Terpstra werd bijgehaald en op dat moment demarreerde Stannard, die de koers later zou winnen. Boom en Terpstra waren op dat moment niet meer bij machte om op tijd te reageren.”

Ian Stannard (Sky) en Greg Van Avermaet (BMC) openden de finale met een demarrage. Even later sprong Vanmarcke ook weg en hij kreeg Terpstra en Boasson Hagen mee. De drie naderden Stannard en Van Avermaet tot op acht seconden.

Vanaf vijf kilometer voor de eindstreep liepen de twee man voorop echter weer weg bij de achtervolgers. Bij de laatste kilometer was de voorsprong van Stannard en Van Avermaet zestien seconden. Stannard zette als eerste aan en verraste daarmee Van Avermaet. De Belg probeerde nog wel langs Stannard te sprinten, maar die hield zijn voorsprong net vol.

Opening van het wielerseizoen

Er wordt al enige maanden gekoerst, maar “voor de traditionalisten voelt de Omloop het Nieuwsblad nog altijd als de enige echte opening van het wielerseizoen”, aldus Walters:

“De Omloop is de eerste koers in wielermekka Vlaanderen en de opmaat naar grote voorjaarsklassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.”

    • Anouk van Kampen