Salade van kikkererwten

Firik is geroosterde groene tarwe, maar die is niet altijd overal verkrijgbaar. Als niet, dan kan bulgur of kamut ook goed dienen, eventueel is bruine rijst een alternatief.

Spoel granen altijd even goed af alvorens ze te bereiden, kook de firik of de bulgur in ruim water met zout of in bouillon. Firik duurt 20 tot 25 minuten, bulgur ongeveer 15 minuten. Giet het graan af en laat het even staan, roer er een lepeltje olijfolie door.

Bij deze salade is gegrilde haloumi (een zoute schapenkaas) erg lekker, maar even in de pan gebakken feta kan ook goed.

Kikkererwtensalade met rode biet, sinaasappel en firik of bulgur, voor 4 personen

  • 2 rode bieten
  • 100 g firik of bulgur, afgespoeld en gekookt
  • 1 el olijfolie
  • 2 sinaasappelen
  • 380 g kikkererwten, gaar (uit blik of zelf geweekt en gekookt)
  • 4 bosuitjes
  • vinaigrette:
  • 1,5 el witte wijnazijn
  • 4 el olijfolie
  • 2 tl dijonmosterd
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • snufje suiker of half theelepeltje honing
  • peterselie

Kook de bieten in ongeveer 45 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen en wrijf de schil eraf. Snijd ze in partjes.
Kook de firik of de bulgur zoals hierboven beschreven en vermeng met de olijfolie.
Snijd de boven en onderkant van de sinaasappels af zodat ze blijven staan en snijd dan met een mes langs de bolle kant van de sinaasappel alle schil weg. Snijd de sinaasappelen in partjes. Vang het sinaasappelsap op en doe dat zometeen bij de vinaigrette.
Doe de uitgelekte kikkererwten, de sinaasappel en de fijngehakte bosuitjes bij elkaar in een kom.
Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette, voeg eventueel wat zout toe, en giet die over het graan. Meng dat met de andere ingrediënten in de kom. Proef of er peper of zout bij moet. Schik de salade op een platte schaal, leg de bietenpartjes erbij en strooi peterselie over het geheel.
Bak of gril de haloumi en leg die ook bij de salade.

    • Marjoleine de Vos