‘Redelijk hotel’ moet voldoen in Rio

Bondscoach Van Gaal verwacht in Brazilië lastige omstandigheden. Het basiskamp in Rio moet voor zoveel mogelijk comfort zorgen.

Het zwembad op de top van het Ceasar Park Ipanema Hotel is zeer bescheiden. Het lijkt zelfs te klein om er een rel in zoals in 1974 te kunnen creëren. Het onderkomen van het Nederlands elftal van Rio de Janeiro behoort in meerdere opzichten zeker niet tot de buitencategorie. „Een redelijk hotel”, zo kwalificeert bondscoach Louis van Gaal de thuisbasis van Oranje. „Maar niet te vergelijken met tophotels in Europa. Die zijn er nu eenmaal minder in Brazilië.”

Nederland en Engeland zijn de enige twee van de 32 deelnemende landen die hun basiskamp hebben in de voetbalhoofdstad Rio de Janeiro. De wens van het organisatiecomité om de landen zo gelijkmatig mogelijk over Brazilië te verspreiden is mislukt. Maar liefst vijftien ploegen verblijven tijdens het toernooi in de buurt van São Paulo. Zoals de Belgen die het Paradise Golf & Lake Resort in Mogi das Cruzes gebruiken als onderkomen en trainingscomplex. In speelsteden als Manaus, Fortaleza, Natal en Cuiabá verblijft geen enkele ploeg tijdens het WK dat op 12 juni begint.

Nederland was er al vroeg bij. Al lang voordat de kwalificatie voor het WK in Brazilië een feit was had teammanager Hans Jorritsma al zijn oog laten vallen op Rio de Janeiro. De KNVB legde het onderkomen pas definitief vast toen na de loting begin december duidelijk werd dat de groepswedstrijden worden gespeeld in de steden Salvador de Bahia, Porto Alegre en São Paulo. Nederland kon een streep zetten door een alternatieve accommodatie in het noordoosten van het Zuid-Amerikaanse land.

In tegenstelling tot het dramatisch verlopen EK van 2012 stond nu vooraf vast dat Nederland de groepsduels in verschillende steden af zou werken. Twee jaar geleden was de keuze voor een basiskamp in het Poolse Krakau onderwerp van kritiek. Vooral omdat Nederland drie keer een vlucht van ruim twee uur moest maken naar de vaste Oekraïense speelstad Charkov. Tijdens het WK van Zuid-Afrika verbleef Nederland in Johannesburg waar net als in Rio ook de finale werd gespeeld.

Jorritsma liet zich in zijn zoektocht naar een basiskamp altijd leiden door ‘een heilige driehoek’. Die bestaat uit de leidende factoren hotel, trainingsveld van superieure kwaliteit en een vliegveld. Het Nederlands elftal gaat trainen op het complex van de Braziliaanse volksclub Flamengo. Het Estádio da Gávea ligt op zo’n tien minuten rijden van het strand van Ipanema aan het meer Rodrigo de Freitas. De nationale luchthaven Santos Dumont ligt op een paar kilometer afstand. Het internationale vliegveld Galeão is zo’n drie kwartier rijden.

Het Nederlands elftal verbleef eerder onder bondscoach Bert van Marwijk tijdens een oefentrip in juni 2011 in het Ceasar Park Ipanema Hotel. Vanaf het dakterras in het uitzicht over het strand van Ipanema adembenemend. De kleine donkere lobby op de begane grond ademt een familiaire sfeer uit. Het hotel beschikt over een Spa en wellness, een fitnesscentrum en verschillende restaurants. Het hotel telt 221 ruime kamers waaronder 28 suites. Het strand van Ipanema ligt letterlijk voor de deur. In de levendige buurt van het hotel zijn tal van eettentjes. Op een paar honderd meter van het hotel is het beroemde liedje Garota de Ipanema geschreven.

Het trainingscomplex van Flamengo dat dateert uit 1938 staat in de wijk Leblon. Het wordt normaal gesproken vooral door jeugdploegen van de club gebruikt. De spelers van het eerste elftal werken hun dagelijkse trainingen op hermetisch afgesloten velden buiten de stad af. Bij de ingang van Gávea staat een standbeeld van Zico, de clubicoon van Flamengo. Alles is rood-zwart in het oefencomplex van Oranje. Ajax trainde er ruim een jaar geleden, maar moest na hevige regenbuien uitwijken naar een ander veld.

De voorbije maanden hebben verschillende delegaties van de KNVB een bezoek gebracht aan Rio de Janeiro. Volgens Van Gaal is alles „redelijk op orde”. De bondscoach liet gisteren in Zeist weten dat met name de kwaliteit van het trainingsveld nauwlettend in de gaten gehouden moet worden. „Ik wil dat dat top is”, zei hij. „Dat moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarvoor hebben we zelfs de grasexpert van de Amsterdam Arena naar Brazilië laten vliegen. Daarnaast is er een contactpersoon benoemd die alles ter plekke in de gaten houdt.”

Het Nederlands elftal speelt in aanloop naar het WK oefenwedstrijden tegen Ecuador (17 mei), Ghana (31 mei) en Wales (4 juni). Na het uitzwaaiduel tegen Wales vertrekt Nederland een dag later naar Rio de Janeiro. Van Gaal heeft besloten om twee dagen voor iedere wedstrijd naar de speelstad te vertrekken. De bondscoach verwacht lastige omstandigheden In Brazilië. „Zo makkelijk is het niet om te presteren in Zuid-Amerika: klimatologisch gezien, qua reistijden en je krijgt te maken met andere weerstanden.”

    • Koen Greven