Rare paarse kikker woont ondergronds

Illustratie Irene Goede

Rara. Hij is glimmend paars. Hij heeft de vorm van een scheetkussen. En hij woont 2 of 3 meter onder de grond. Wat is het?

Het is de Indiase paarse kikker.

Hij is de minst kikkerige kikker die er bestaat.

Pas tien jaar geleden is de Indiase paarse kikker ontdekt in het zuiden van India. De enige twee plekken ter wereld waar hij woont, zijn twee bossen in de Kardemom Heuvels. Die heuvels heten zo omdat boeren er het kruid kardemom verbouwen.

Eeuwenlang was de rare paarse kikker aan de boeren en aan alle andere mensen ontsnapt. En nu nog zijn er maar 135 gevonden. 132 mannetjes, en drie vrouwtjes.

Het komt doordat hij zo goed verstopt is. Vijftig weken per jaar leeft hij onder de grond, in diepe smalle gangen. Twee weken per jaar komt hij omhoog om te paren. Dan gaan de mannetjes vrouwtjes roepen.

Ook dan nog komen ze niet echt boven. Krrrèkkek... krrkkrrk... klinkt het van onder de afgevallen blaadjes. Hun roep is eigenlijk nog het gewoonst. Ze klinken zoals andere kikkers, alleen een beetje hoger.

Maar o wee als je ze wilt vangen. Als je dichterbij komt, kruipen ze meteen weer de grond in.

Je wilt vast meer weten van deze kikker. Wat doet hij het hele jaar onder de grond? Wat zou hij eten? Waarom is ie paars? Waarom zijn er maar drie vrouwtjes? En die rare puntneus, waar heeft-ie die eigenlijk voor? Niemand die het weet.

Dat is jammer. Maar het is ook wel spannend. Want misschien zijn er nog veel meer verstopte diersoorten op de wereld. Glimmend paarse. Of gele, met oranje stippels.

PLOS One, 7 februari.

    • Hester van Santen