Pakistaanse Talibaan leggen maand lang de wapens neer

Aanhangers van de Talibaan gisteren bij een demonstratie tegen het Pakistaanse leger in Lahore.
Aanhangers van de Talibaan gisteren bij een demonstratie tegen het Pakistaanse leger in Lahore. Foto Reuters / Mohsin Raza

De Pakistaanse Talibaan hebben een wapenstilstand van een maand afgekondigd om vredesbesprekingen met de Pakistaanse regering een kans te geven. Dat meldt persbureau AP. De onderhandelingen over vrede begonnen vorige maand, maar hadden weinig resultaat en werden weer afgebroken.

Een woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan zei tegen AP dat het leiderschap van de beweging alle lokale afdelingen heeft bevolen zich aan het staakt-het-vuren met de regering te houden. De afgelopen dagen lagen schuilplaatsen van de Talibaan in het noordwesten van het land zwaar onder vuur van de Pakistaanse luchtmacht.

De moslimextremisten van de Pakistaanse Talibaan proberen al jaren de regering in Islamabad omver te werpen door middel van het plegen van aanslagen. Daarbij vielen de laatste jaren tienduizenden doden, onder wie soldaten maar ook veel burgers.

Meningsverschillen tussen partijen erg groot

Vorige maand besloot premier Nawaz Sharif tamelijk onverwacht vredesbesprekingen met de Talibaan te beginnen. Door de grote meningsverschillen tussen de militanten en de regering werd er weinig bereikt. De regering verlangt van de Talibaan dat ze de grondwet aanvaarden en de besprekingen mogen alleen gaan over de gebieden waar de Talibaan zitten, niet over heel Pakistan. Bovendien moeten de bebaarde strijders zich onthouden van nieuw geweld. Dat laatste gebeurde niet, waarna de besprekingen werden afgebroken.

De kans dat gesprekken tussen de Talibaan en de regering de komende maand wel iets opleveren is klein. Onze buitenlandredacteur Floris van Straaten schreef vorige maand in NRC Handelsblad over het eisenpakket van de extremisten:

De Talibaan eisen de invoering van hun strenge versie van de shari’a, het islamitisch recht, in rechtbanken, terugtrekking van het leger uit de tribale gebieden langs de Afghaanse grens, de Pakistaanse democratie moet worden ingeruild voor een ‘islamitisch systeem’, een einde aan alle drone-aanvallen en – als klap op de vuurpijl – verbreking van de relatie met de VS.