Oekraïne roept Rusland op ‘provocaties’ in de Krim te stoppen

De premier van Oekraïne wil dat Rusland zijn militaire "provocaties" op de Krim stopt.
De premier van Oekraïne wil dat Rusland zijn militaire "provocaties" op de Krim stopt. Foto EPA / Maurizio Gambarini

De premier van Oekraïne, Arseni Jatsenjoek, heeft Rusland opnieuw opgeroepen alle militaire bewegingen op schiereiland de Krim te stoppen. Dat meldt persbureau Reuters. Jatsenjoek zegt dat Oekraïne niet zal meegaan in de Russische “provocaties” op de Krim.

De Oekraïense premier zei vanochtend voorafgaand aan een vergadering van zijn regering in Kiev dat “het onacceptabel is wanneer Russische militaire voertuigen zich laten zien in het centrum van Oekraïense plaatsen”. Minister van Defensie Ihor Tenjoek verklaarde dat de Russen “recentelijk” 6000 extra soldaten naar de Krim hebben gestuurd.

Update 10.30u: Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring uitgegeven waarin het zegt “extreem bezorgd” te zijn door de ontwikkelingen op de Krim. Volgens Rusland bewijzen de ontwikkelingen de “wens van prominente politieke krachten in Kiev” om het schiereiland te destabiliseren.

Oekraïne: Russische invasie van Krim begonnen

De Oekraïense regering stelde gisteravond dat Rusland sluipenderwijs is begonnen met een invasie van Oekraïne. Volgens Kiev zouden er dertien Russische vliegtuigen zijn geland op een vliegveld bij Simferopol. In elk van die vliegtuigen zouden 150 militairen gezeten hebben. Gisteren werden overheidsgebouwen en vliegvelden op de Krim al bezet door pro-Russische strijdkrachten.

Rusland heeft erkend dat het troepen heeft verplaatst op het Oekraïense schiereiland, waar het Russische leger een belangrijke basis heeft. Moskou zegt dat de missie bedoeld is om “de positie aan de Zwarte Zee te behouden” en dat zijn gewapende interventie in overeenstemming is met de (huur)overeenkomsten die het voor zijn marinebases op de Krim heeft gesloten.

Premier Krim vraagt Poetin om hulp

De minister-president van de Krim, Sergej Aksjonov, zei vanochtend in een verklaring dat hij de controle heeft over alle soldaten, agenten en andere veiligheidsfunctionarissen op het eiland. Aksjonov is de leider van de belangrijkste pro-Russische partij op het eiland. Hij werd donderdag door het parlement van de Krim benoemd, nadat zijn voorganger met een motie van wantrouwen was ontslagen. Aksjonov vraagt de Russische president Poetin in de verklaring van vanochtend om hulp:

“Gezien mijn verantwoordelijkheid voor het leven en de veiligheid van mijn burgers, roep ik de Russische president Vladimir Poetin op assistentie te verlenen bij het garanderen van de vrede en kalmte op het grondgebied van de autonome Krimrepubliek.”

Een bron rond het Kremlin heeft tegen AFP gezegd dat Rusland het verzoek om hulp uit de Krim niet zal negeren.

‘Obama overweegt G8-top Sotsji af te zeggen’

President Obama zei gisteravond in een verklaring dat een Russische militaire interventie op de Krim een “ernstige fout” zou zijn. Hij waarschuwde Rusland dat een interventie niet zonder gevolgen zal blijven, maar zei er niet bij welke. Later verklaarde het Witte Huis dat Obama overweegt de G8-bijeenkomst in Sotsji in juni af te zeggen als Russische militairen op de Krim blijken te zijn.

Lees ook ons stuk: Waarom de Krim Poetins breekijzer is in het Oekraïne-conflict.