Polen, bied de helpende hand

Illustraties Cyprian Koscielniak

Joelia Timosjenko zat op last van Janoekovitsj vast en het Westen schreeuwde moord en brand, maar deze mevrouw is minstens zo fout als haar politieke opponent. En natuurlijk mag je iemand om politieke redenen niet vastzetten - behalve in bijvoorbeeld Rusland - , maar als het Westen op Timosjenko rekent in het licht van een betere toekomst voor Oekraïne, dan is dit een ernstige vergissing. Ik vrees voor het land en zijn inwoners die gewoon willen wat wij als de normaalste zaak van de wereld beschouwen. De enige hoop is dat Polen echt zijn nek uitsteekt en de rest van de EU overtuigt van het gelijk van de demonstranten. En dat Oekraïne een adequaat alternatief aangeboden krijgt voor het spierballenvertoon van Rusland, met daaraan verbonden volkomen terechte voorwaarden met betrekking tot bescherming van mensenrechten, bestrijding van corruptie en hervorming van het volkomen verrotte juridische systeem in Oekraïne. En misschien, ooit, is het land dan klaar voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Het geografische middelpunt van Europa ligt in Oekraïne, vlak bij de Poolse grens. Mooie symboliek! Geef de Oekraïners een eerlijke kans en laat hen op termijn volwaardige Europeanen zijn.

Overigens, president Janoekovitsj zou volgens een van de artikelen in NRC van 22 februari zijn uitgeweken naar Charkov en Mariopol. Van de laatste plaats wordt gesteld dat die in Rusland ligt. Als er Mariupol wordt bedoeld, dan ligt dit wel degelijk in Oekraïne, en wel aan de Zee van Azov. Er bestaat wel een plaatsje Mariopol, maar dat is een minuscuul dorpje in Polen, ten westen van Warschau.

    • Jan Fontijne