NRC-enquête: bijna helft burgemeesters wil grotere gemeenten

Burgemeester van Rotterdam Aboutaleb (links) en de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan na afloop van gezamenlijk overleg. Foto ANP / Remko de Waal

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA), voorvechter van grotere gemeenten, krijgt steun uit onverwachte hoek: bijna de helft van de burgemeesters vindt dat gemeenten in Nederland groter moeten worden. Dat blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad onder burgemeesters die de jaarlijkse burgemeestersbijeenkomst in het Gelderse Lochem bezochten. Zestig van hen vulden de vragenlijst in.

Hun opvatting over de schaalgrootte is opvallend, want hoe minder gemeenten des te minder werkgelegenheid voor burgemeesters. Het kan niet anders, zegt 46 procent van hen. Kleine gemeenten – grofweg onder de 25.000 inwoners – hebben niet de ambtelijke expertise in huis om de steeds complexere gemeentetaken op te vangen, zoals de jeugdzorg die vanaf volgend jaar aan het gemeentebestuur wordt toevertrouwd.

Ze moeten die taken daardoor uitbesteden aan samenwerkingsverbanden van verschillende buurgemeenten. Maar de invloed van de afzonderlijke gemeente op die zogenoemde ‘gemeenschappelijke regelingen’ is gering.

Vooral VVD’ers zijn voor grotere gemeenten

Ook van de burgemeesters van gemeenten kleiner dan 25.000 inwoners wil bijna 40 procent grotere gemeenten. Vooral VVD’ers zijn vóór grote gemeenten: 70 procent.

Van de ondervraagde burgemeesters vindt 40 procent dat raadsleden het politieke handwerk niet voldoende beheersen. Slechts 17 procent is voorstander van een door het volk gekozen burgemeester.

Lees meer over de enquete in het achtergrondverhaal in NRC Weekend.

    • Hugo Logtenberg en Ingmar Vriesema