Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Nieuwe aanpak uitkeringsfraude dupeert onschuldige gezinnen’

Werkzoekenden bij een vestiging van het UWV in Rotterdam.
Werkzoekenden bij een vestiging van het UWV in Rotterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

Door de nieuwe wet die uitkeringsfraude moet aanpakken, worden onschuldige mensen gedupeerd. Dat stelt RTL Nieuws vanavond op basis van eigen onderzoek. De boete die mensen krijgen als zij door een eigen fout een te hoge uitkering ontvangen, kan volgens RTL leiden tot schrijnende gevallen.

Uitkeringsinstanties zien sinds begin vorig jaar strenger toe op mensen met een uitkering. Wie door een eigen fout te veel geld ontvangt, komt als fraudeur in het systeem te staan. Het te veel uitgekeerde bedrag moet vervolgens worden terugbetaald, maar er volgt ook een boete ter hoogte van datzelfde bedrag. De boete kan daardoor oplopen tot tienduizenden euro’s als mensen een aantal jaar, zonder dat zij dat wisten, te veel geld hebben ontvangen.

Mensen die een boete hebben gehad, komen in de meeste gemeenten niet in aanmerking voor schuldsanering en blijven met een grote schuld zitten. De gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor bijstandsuitkeringen, willen dan ook van de nieuwe wet af. Volgens hen wordt nu te weinig rekening gehouden met specifieke omstandigheden van uitkeringsgerechtigden.

De gemeenten vinden ook nog eens dat echte fraudeurs niet worden afgeschrikt door de boete, die ook niet geldt voor mensen die voor meer dan 50.000 euro frauderen (dan moet de fraudeur namelijk voor de rechter verschijnen).

Uitkeringsinstantie UVW erkent volgens RTL dat de boete kan leiden tot schrijnende gevallen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft RTL laten weten dat de wet niet bedoeld is voor mensen die zich vergissen en dat minister Asscher de werking van de wet in de gaten houdt. Voor de zomer wordt de wet geëvalueerd.