Net gemist 1/3

Deze week: Hoe Britse geheim agenten manipuleren en bedriegen, de gokmachine die nooit uitkeert en de bankier die verslaafd raakte aan geld. Wat Love Radio Tijd 2 minuten Het is tien jaar geleden na de genocide, die in Rwanda honderdduizenden levens eiste. Via de radio werden Tutsi’s en Hutu’s tegen elkaar opgehitst. Op dezelfde frequentie

Deze week: Hoe Britse geheim agenten manipuleren en bedriegen, de gokmachine die nooit uitkeert en de bankier die verslaafd raakte aan geld.

Wat Love Radio
Tijd 2 minuten

Het is tien jaar geleden na de genocide, die in Rwanda honderdduizenden levens eiste. Via de radio werden Tutsi’s en Hutu’s tegen elkaar opgehitst. Op dezelfde frequentie in Rwanda bevindt zich nu Love Radio: een zender die niet haat, maar liefde predikt. Eefje Blankevoort and Anoek Steketee werken aan een webdocumentaire over deze organisatie. Deel 1 is online te zien.

Wat Hoe Britse geheim agenten manipuleren en bedriegen
Tijd 10 minuten

Dat geheime diensten massaal afluisteren is nu wel stilaan bekend. Maar journalist Glenn Greenwald, tegenwoordig werkzaam voor nieuwssite The Intercept, voegde daar afgelopen week nog een hoofdstuk aan toe.  De Britse geheime dienst GCHQ verandert online  informatie van personen en bedrijven om deze in een negatief daglicht te stellen. Door in te breken in een mail- of Facebookaccount  bijvoorbeeld, en vanuit daar berichten naar familie en vrienden te sturen.

Wat De gokmachine die nooit uitkeert
Tijd 10 minuten

In een hoekje van het MGM Grand-casino in Las Vegas  staat een stokoude gokmachine waar mensen voor in de rij staan. De reden: de jackpot is al twintig jaar niet gevallen en staat op ruim 2,3 miljoen dollar. Bezoekers wachten tot 36 uur om in de rij te staan. Maar wordt de kans eigenlijk groter om te winnen naarmate het langer duurt voor de jackpot valt?

Wie Hoe een Amerikaanse zakenman miljoenen verdiende aan het failliete Aldel
Tijd 20 minuten

De Correspondent dook  in de boeken van het Nederlandse aluminiumbedrijf  Aldel, dat eind vorig jaar failliet ging. De Amerikaanse eigenaar Gary Klesch blijkt direct na overname 25 miljoen euro winst van Aldel te hebben weggesluisd. Ook keerde hij 9,2 miljoen euro aan zichzelf uit voor ‘management fees’.   Roof, oordeelt  de FNV.

Wat Bankier: ik ben verslaafd aan geld
Tijd 15 minuten

Wall Street-bankier Sam Polk kreeg in zijn laatste jaar als bankier een bonus van 3,6 miljoen dollar. Hij was woedend. Waarom zo’n laag bedrag? Al snel kwam hij tot de conclusie: ik ben verslaafd aan geld. Polk, nu werkzaam voor een nonprofit-organisatie,  vertelt zijn verhaal aan The New York Times.

    • Stijn Bronzwaer