Moskou deelt weer paspoorten uit: Krim doet denken aan Zuid-Ossetië

Sinds een paar dagen reikt Moskou Russische paspoorten uit aan de lokale bevolking van de Krim. Het is een praktijk die sterk doet denken aan de gebeurtenissen in de Georgische provincie Zuid-Ossetië aan de vooravond van de vijfdaagse Russisch-Georgische oorlog van augustus 2008. De nieuwe machthebbers in Kiev laten niet na op deze gelijkenis te wijzen.

In 2008 voerde Moskou als argument voor het uitreiken van paspoorten aan dat de lokale pro-Russische bevolking moest worden beschermd tegen de agressie van Georgië. Zuid-Ossetië had zich, net als de Georgische provincie Abchazië, begin jaren negentig na een korte oorlog afgescheiden van Georgië. Beide gebieden waren vervolgens een soort Russisch protectoraat geworden, vol gewapende milities en ‘vredeshandhavende troepen’ van militairen van het Russische leger die de afgescheiden gebieden moesten verdedigen tegen een eventuele aanval van Georgië.

Aan de vooravond van de oorlog van 2008 had de regering van Zuid-Ossetië zich uitgesproken om samen te gaan met het Russische Noord-Ossetië, waar het merendeel van de Ossetiërs woonde, en riep ze de onafhankelijkheid uit. Een deel van de lokale bevolking had, net als in Abchazië, een Russisch paspoort gekregen. Dat paspoort kon Rusland aangrijpen om militaire bijstand te verlenen aan ‘Russische staatsburgers’ die dat vroegen.

Op 8 augustus 2008 viel Georgië de afvallige regio Zuid-Ossetië binnen. Rusland heroverde het gebied nog dezelfde dag. Kort nadat de Russen zich begonnen terug te trekken uit Georgië, verklaarde de Russische president Dmitri Medvedev op 26 augustus 2008 dat Rusland de onafhankelijkheid van zowel Zuid-Ossetië als Abchazië erkende. De VS en in mindere mate de verdeelde EU reageerden woedend.

Na Rusland erkenden Venezuela en enkele kleine staatjes de onafhankelijkheid van de afgescheiden gebieden. Samen met Abchazië, Transnistrië en Nagorno-Karabach vormt Zuid-Ossetië sindsdien de Gemeenschap van niet-erkende Staten.

    • Michel Krielaars