Minstens twee partijen hebben interesse in boekhandel Scheltema

Boekhandel Scheltema aan het Koningsplein in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel

De race om boekhandel Scheltema is geopend. Minstens twee partijen hebben belangstelling om de Amsterdamse vestiging van de failliete keten Polare over te nemen: de Noord-Hollandse kantoorboekhandelgroep Stumpel en Novamedia, het bedrijf achter de Postcodeloterij.

Het familiebedrijf Stumpel heeft tien winkels in Hoorn en omstreken. De jongste telg, Jeroen Stumpel, maakt deel uit van het onlangs opgerichte Kwaliteitsboekhandelarencollectief. Dat is een samenwerkingsverband van zelfstandige boekhandelaren die Polare-winkels willen kopen.

Volgens medeoprichter Fabian Paagman hebben alle leden de financiering voor de winkel die zij willen kopen rond. “Dit zijn allemaal ondernemers die kunnen leveren als er zaken gedaan moeten worden”, aldus Paagman, die zelf belangstelling heeft voor het Haagse Verwijs en Kooyker in Leiden.

Novamedia kocht eerder boekenclub ECI

Gisteren maakte vakblad Boekblad bekend dat ook Novamedia zich bij curator Kees van de Meent heeft gemeld. Novamedia heeft eerder deze maand de failliete boekenclub ECI en uitgeverij Nieuw Amsterdam gekocht. “De liefde die we zien bij ECI is dezelfde liefde als die we zagen bij het oude Scheltema”, zegt een woordvoerder van Novamedia tegen Boekblad:

“Wij kunnen ons voorstellen dat de winkel aan het [Amsterdamse] Koningsplein echt een flag ship store voor ECI wordt.”

Nog onbekend is of de geïnteresseerde partijen Scheltema in het pand aan het Koningsplein willen houden. De winkel is al jaren te groot.

Bij het Kwaliteitsboekhandelarencollectief zijn ook twee partijen aangesloten die willen bieden op het Utrechtse Broese. Het gaat om Amin Usman van de Hilversumse boekhandel Voorhoeve en Erik van Doorn, van Kramer en Van Doorn uit Zeist.

Lees meer in het achtergrondverhaal ‘Collectief is klaar voor overname Polare’ in NRC Weekend.

    • Hanneke Chin-A-Fo en Toef Jaeger