Waarover praten wij dit weekend?Een stichting voor talentloze kinderen, carnavalsverstierders en het complot tegen de man

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: Het is tijd voor de Stichting tot Bescherming van het Ongetalenteerde Kind. Aan volkomen kansloze kinderen worden steeds vaker grootse talenten toegeschreven. De debiel van de straat is volgens z’n bakfietsmoeder eigenlijk héél hoogbegaafd, en het zoontje van de brullende vader aan de zijlijn is eigenlijk de vedette van het voetbalveld – dat hij geen deuk in een pakkie boter schiet, ligt aan zijn teamgenootjes. Zulke kinderen moeten worden beschermd tegen hun ouders, anders zullen ze zich later gefrustreerde, miskende genieën voelen.

Stelling: Fred Teeven moet in de Raad van Toezicht van de Stichting tot Bescherming van het Ongetalenteerde Kind. Kansloze kinderen hebben behoefte aan kansloze rolmodellen.

Stelling: Mannen, sta op, een complot bedreigt ons. Het was een zware week voor de mannelijke soort. Bekend werd dat vrouwen ook in 2013 stug zijn doorgegaan de bètafaculteiten over te nemen, nadat ze eerder de rechten- en medicijnenstudies hebben geannexeerd. Zo krijg je vanzelf steeds meer wetenschappelijk nieuws als dat mannelijk zaad van boven de 45 jaar opvallend veel suïcidale en bipolaire gestoorde kinderen zou produceren. Impliciete boodschap: ‘Ouwe lullen moeten weg!’ En gisteren lazen we in de krant dat mannen, genetisch gezien, vatbaarder zijn voor autisme dan vrouwen. Hier móét een complot achter zitten, waarschijnlijk geleid door Neelie Kroes en Heleen Mees.

Stelling: De minister van Financiën moet een rondje geven. Hij heeft een meevaller van 150 miljoen euro, omdat de Rabobank een schikking van 774 miljoen euro niet van de belasting aftrekt. Bankbaas Minderhoud heeft dit gebaar donderdag gemaakt. Hier gaan we even over nadenken. Je hebt iets vreselijk fout gedaan, iets wat je alleen kunt afkopen door bijna 800 miljoen in de staatskas te storten. Maar, zegt diezelfde overheid: ach, weet je wat, omdat je ook een beetje pech hebt gehad, en alles altijd zo goed bedoelt, mag je dat boetebedrag aftrekken van je belastbare vermogen. Wie heeft deze kronkel ooit bedacht? Stort die meevaller van 150 miljoen onmiddellijk op de rekening van alle Nederlanders: een tientje per persoon – dan drinken we ’t af, proost, zand erover.

Stelling: Laat Joden stoppen zichzelf Jood te noemen. Gisteren weer zo’n huilverhaal in nrc.next over Joden die het vervelend vinden dat Ajax-supporters de naam van hun geloof/volk hebben gejat. Maar kom op, wie zijn er hier nou nog Joods? Er zijn in Nederland meer Ajax-supporters die zich ‘Joden’ noemen dan er ‘echte’ Joden zijn, dus laten we ons er eens bij neerleggen.

Stelling: De moordenaar van Els Borst moeten we zoeken in kringen van anti-euthanasie- fundamentalisten. Heeft iemand dat al hardop gezegd? In de VS is het letterlijk levensgevaarlijk vóór abortus en euthanasie te zijn. Het verschaft, paradoxaal genoeg, in sommige kringen a licence to kill. Als Gods toorn in het spel wordt gebracht, moeten we werkelijk op alles voorbereid zijn (vrij naar Lucas 12:40).

Stelling: Randstedelingen: ga niet naar carnaval. Elk jaar is het weer een grote ergernis voor carnavalsvierders in Brabant en Limburg: de hordes feestvierders uit Holland. Die kennen de tradities niet en verpesten het voor de locals. Laat de zuiderlingen vredig hun feest vieren. Toon respect – blijf lekker thuis in Zuid-Schipluiden met je Spongebob-kostuum.