Matige inflatie is welkom

„We beleven een inflatie aan berichtgeving over deflatie. Laat ons echter de juiste context aanhouden. Zo niet, dan gaan we met z’n allen aankopen uitstellen omdat we dalende prijzen verwachten. Bereiken we exact het economisch resultaat waar we zo bang voor zijn. Toegegeven, de inflatie is laag in euroland. Maar het tegendeel zou verbazen. Het economisch herstel is immers pril en fragiel. Inkomens van de middenklasse staan onder druk. Een matige prijsevolutie past perfect binnen dit plaatje en is zelfs welkom. Ze houdt de koopkracht nog enigszins op peil. Of de ECB volgende week ingrijpt, zullen we zien. Vraag is of de monetaire gereedschapskist nog (nieuwe) instrumenten bevat. Bij voorkeur dan een instrumentarium dat een soepele doorstroming van geld naar de reële economie stimuleert. Of dat de euro wat verzwakt. Beide zouden het herstel ondersteunen. Die hogere inflatie, die komt dan wel.”