Leider Krim vraagt Poetin om hulp - ‘VS overwegen G8 af te zeggen’

De pro-Russische premier van de Krim heeft de Russische president Poetin vanochtend om hulp gevraagd bij het herstellen van de “kalmte en orde” op het eiland. Dat meldt persbureau AFP. Of Rusland daadwerkelijk een militaire interventie op de Krim is begonnnen, was vanochtend nog onduidelijk.

Gewapende ordetroepen onder een Russische vlag bij een checkpoint op het Oekraïense schiereiland de Krim. Foto AFP / Viktor Drachev

De pro-Russische premier van de Krim heeft de Russische president Poetin vanochtend om hulp gevraagd bij het herstellen van de “kalmte en orde” op het eiland. Dat meldt persbureau AFP. Of Rusland daadwerkelijk een militaire interventie op de Krim is begonnnen, was vanochtend nog onduidelijk.

Sinds er vorig weekend een machtswisseling in Kiev plaatsvond is de status van de Krim, waar het Russische leger een militaire basis heeft, onderwerp van spanning. Het grootste deel van de bevolking op het schiereiland in de Zwarte Zee is pro-Russisch en lijkt de nieuwe machthebbers in Kiev, die de pro-Rusissche president Janoekovitsj hebben afgezet, niet te erkennen. Gisteren werden overheidsgebouwen en vliegvelden op de Krim bezet door pro-Russische strijdkrachten.

De Oekraïense regering beweerde gisteravond laat dat het Russische leger sluipenderwijs begonnen is aan een invasie van het land. Volgens Kiev zouden er dertien Russische vliegtuigen zijn geland op een vliegveld bij Simferopol. In elk van die vliegtuigen zouden 150 militairen gezeten hebben. Rusland heeft erkend dat het militaire troepen heeft verplaatst op het Oekraïense schiereiland. Moskou zegt dat de missie bedoeld is om “de positie aan de Zwarte Zee te behouden”.

Premier Krim vraagt Poetin persoonlijk om hulp

De minister-president van de Krim, Sergej Aksjonov, zei vanochtend in een verklaring dat hij de controle heeft over alle soldaten, agenten en andere veiligheidsfunctionarissen op het eiland. Aksjonov is de leider van de belangrijkste pro-Russische partij op het eiland. Hij werd donderdag door het parlement van de Krim benoemd, nadat zijn voorganger met een motie van wantrouwen was ontslagen.

Aksjonov vraagt de Russische president Poetin in de verklaring van vanochtend om hulp:

“Gezien mijn verantwoordelijkheid voor het leven en de veiligheid van mijn burgers, roep ik de Russische president Vladimir Poetin op assistentie te verlenen bij het garanderen van de vrede en kalmte op het grondgebied van de autonome Krimrepubliek.”

Update 9.11u: Een bron rond het Kremlin heeft tegen AFP gezegd dat Rusland het verzoek om hulp uit de Krim niet zal negeren.

‘Obama overweegt G8-top in Sotsji af te zeggen’

President Obama zei gisteravond in een verklaring dat een Russische militaire interventie op de Krim een “ernstige fout” zou zijn. Obama zei dat de situatie te fluïde is om de berichten te kunnen verifiëren, maar dat elke schending van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit “zeer destabiliserend” zou zijn. Hij waarschuwde Rusland dat een interventie niet zonder gevolgen zal blijven, maar zei er niet bij welke. Later verklaarde het Witte Huis dat Obama overweegt de G8-bijeenkomst in Sotsji in juni af te zeggen als Russische militairen op de Krim blijken te zijn.

Poetin en de Europese Unie hebben nog niet op de berichten over een Russische inval op de Krim gereageerd.

Lees ook ons stuk: Waarom de Krim Poetins breekijzer is in het Oekraïne-conflict.

    • Pim van den Dool