kort

Nieuwe lever

Huidcel kan in levercel veranderen

Door stapsgewijs steeds andere groeibeïnvloedende hormonen aan de kweekvloeistof toe te voegen, zijn voor het eerst menselijke huidcellen tamelijk direct omgezet in levercellen. Zo’n transformatie in verschillende kweekmedia duurt soms wel een half jaar. De ontstane levercellen groeien veel beter dan levercellen die bij eerdere ‘herprogrammeringsexperimenten’ ontstonden. Die goede groei is noodzakelijk, want deze experimenten zijn uiteindelijk bedoeld om mensen met een dodelijke leverziekte ooit een nieuwe lever, gegroeid uit eigen huidcellen, te bezorgen. De nieuwe methode is deze week gepubliceerd in Nature.

Groente

Vegetarisch dieet verlaagt de bloeddruk

Vegetarisch eten verlaagt de bloeddruk net zo goed als vijf kilo afvallen, minder zout eten of meer bewegen. De bloeddrukverlaging door vegetarisme is ongeveer de helft van die van bloeddrukverlagende pillen. Vegetariërs verlagen hun kans op de dood door hartaanval en beroerte met zo’n 10 procent. Dat schrijven Japanse onderzoekers in een deze week online gepubliceerd artikel in JAMA Internal Medicine. De onderzoekers veegden 39 eerdere vergelijkende onderzoeken bij vegetariërs en vleeseters samen in een zogenaamde meta-analyse. De bloeddruk daalt bij het eten van minder verzadigd vet (en dat is vooral vleesvet) en vegetariërs zijn vaak wat slanker dan vleeseters. De risicoverlaging voor vegetariërs bestaat dus uit bekende componenten, maar die komen wel mooi samen in vegetarisme.

Modificatie

GM-plant lokt insecten weg

Genetisch gemodificeerde planten kunnen lokstoffen van motten maken. De Zweedse biotechnologen die dat voor elkaar kregen, zien voor zich dat zulke genplanten tussen gewassen aangeplant worden. De insecten zouden dan vanzelf wegblijven van de groente. In Nature Communications beschreven de Zweden hoe ze feromonen in tabaksplanten produceerden. Met deze stoffen konden ze vervolgens twee soorten spinselmotten lokken. Dat zijn motten die struiken als meidoorn met een deken van rag kunnen bedekken. De twee spinselmotten reageren op specifieke mengsels van feromonen, die deels uit dezelfde bestanddelen bestaan. De Zweden produceerden al die bestanddelen, maar de techniek staat „in de kinderschoenen”. De opbrengst aan lokstoffen is nog te laag en te instabiel.

    • NRC