kort

Foto ANP

Enquête//

Burgemeesters: gemeente moet groter

Bijna de helft van de burgemeesters vindt dat gemeenten groter moeten worden. Dat blijkt uit een enquête van NRC onder zestig burgemeesters. De uitkomst is opvallend, want hoe minder gemeenten, des te minder werkgelegenheid voor burgemeesters. Maar het kan niet anders, zegt 46 procent van hen. Kleine gemeenten – grofweg onder de 25.000 inwoners – hebben niet de ambtelijke expertise in huis om de steeds complexere gemeentetaken op te vangen, zoals de jeugdzorg. Ze moeten die taken daardoor uitbesteden aan gemeentelijke samenwerkingsverbanden. 40 procent van de burgemeesters vindt dat raadsleden het politieke handwerk niet voldoende beheersen, blijkt verder uit de enquête. En slechts 17 procent is voorstander van een door het volk gekozen burgemeester.

Vaccinatie //

De mazelenepidemie is bijna voorbij

De mazelenepidemie, die vanaf mei vorig jaar in Nederland heerste, loopt af. De laatste weken is het aantal nieuwe meldingen afgenomen, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren. Tot nu toe zijn er 2.600 mensen met mazelen gemeld. Volgens het RIVM is het niet langer nodig een extra vaccinatie voor kinderen van zes maanden aan te bieden in gemeenten waar minder dan gemiddeld wordt ingeënt. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft dan ook besloten per 1 maart te stoppen met het aanbod van een extra vaccinatie.

    • Novum
    • NRC