kort

Wetswijziging //

Staatssecretaris wil minder dierproeven

In de toekomst mogen er alleen nog maar dierproeven worden uitgevoerd als er echt geen alternatief is, volgens een plan van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Zij wil dat er bij onvermijdelijke proeven gestreefd wordt naar „optimale verfijning, vervanging en vermindering”. Dijksma wil onder meer de ‘teenknip’ bij proefmuizen afschaffen. Die houdt in dat bij muizen vóór de zevende dag na de geboorte een teentje wordt afgeknipt ter identificatie. Ook wil Dijksma het fokoverschot van genetisch gemodificeerde dieren aanpakken. Er is volgens haar al jaren een stijging van het aantal dieren dat „in voorraad” wordt gedood: ze worden gefokt als proefdier, maar uiteindelijk niet gebruikt. In 2012 ging het om 524.735 overtollige dieren, bijna evenveel als het aantal dierproeven dat jaar (589.056). Als de Wet op de dierproeven wordt gewijzigd, zal voor de fok een vergunning nodig zijn. Ook komt er een ethische toets waarmee wordt beoordeeld of het doel het gebruik van de dieren rechtvaardigt.

Egypte //

Nederland roept toeristen terug

Honderden toeristen zijn gisteren vervroegd teruggekomen van vakantie uit Egypte. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Sinaï aangescherpt. Nederlanders die in Sharm al-Sheikh of één van de andere badplaatsen in het oostelijke schiereiland verblijven, is geadviseerd het gebied te verlaten. Volgens het ministerie bestaat er een reële dreiging van terroristische aanslagen. Op welke informatie dit is gebaseerd, wil Buitenlandse Zaken niet zeggen. Duitsland, Zwitserlanden België hebben inmiddels dezelfde oproep gedaan, Groot-Brittannië heeft het reisadvies nog niet aangescherpt. Voor de overige delen van Egypte gold al het advies dat alle „niet-essentiële” reizen werden ontraden.

Rijbewijs //

Aanhoudingen bij CBR voor examenfraude

Vijf mensen zijn vrijdagmiddag bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Haarlem opgepakt op verdenking van examenfraude. Dat laat de politie weten. Vier van hen zaten in de examenzaal, terwijl een vijfde vanuit zijn auto de juiste antwoorden influisterde. Vorig jaar werden al ruim veertig kandidaten betrapt. De fraude werd ontdekt door speciale apparatuur waarmee wordt gezocht naar zendverbindingen via de smartphones van examenkandidaten. Het theoretisch rijexamen gaat na de zomer op de schop. Dan wordt het alleen nog digitaal en individueel gemaakt. Nu moet iedereen klassikaal dezelfde vragen beantwoorden.

    • Novum
    • NRC