Kopieer zijn kapsel, niet dit

Graziano Pellè speelt zondag om 14.30 uur gewoon in de Klassieker // De spits kreeg een boete en geen schorsing voor zijn wangedrag van vorige week // Is dat terecht of verzuimt de KNVB een signaal af te geven?

Graziano Pellè bij zijn woedeaanval na de wedstrijd tegen FC Twente. De KNVB gaf hem 5.000 euro boete en een voorwaardelijke schorsing van één duel. Foto Pics United

Laat het duidelijk zijn: Feyenoord-aanvoerder Graziano Pellè sloeg niemand, schopte niemand, verwondde niemand. In zijn razernij vernielde hij twee interviewborden in de spelerstunnel van FC Twente. „Als bij ons iemand eens een trap tegen de deur geeft, spreken we hem daar wel op aan, maar daar maken geen melding van bij de KNVB”, zegt Remco Jongerius, voorzitter van het jeugdbestuur van JOS Watergraafsmeer.

Wat écht niet kan, is wat Jongerius in november zag gebeuren bij zijn Amsterdamse amateurclub. „Een speler van onze D1 sloeg een jongen van de tegenstander en trok hem daarna naar de grond. We hebben hem meteen geroyeerd.” Uit het overzicht van excessen, dat de KNVB maandelijks publiceert, blijkt de schorsing van het spelertje van JOS een onherroepelijke schorsing van 36 maanden. De hoogste straf voor een individueel geval die maand.

Een pupil dus, niet ouder dan 12 jaar: drie jaar schorsing. „Kijk, die jongen had geslagen, een groot verschil natuurlijk met wat Pellè dit weekend deed”, zegt Jongerius. „Ik denk dat ze bij de KNVB een voorbeeld wilden stellen. Dat vind ik goed, en ik wil zeker niets goedpraten. Maar als ik de strafmaat zie bij sommige incidenten in het betaald voetbal, een paar wedstrijden maximaal, dan vraag ik me wel eens af of ze niet doorslaan in het amateurvoetbal.”

Dan Pellè, aanvoerder van Feyenoord, 28 jaar oud. Een schop tegen de dug-out, een spoor van vernieling in de spelerstunnel. Een studiolamp die door het geweld omviel kon nog net worden opgevangen door een alerte productiemedewerker. Allemaal omdat Feyenoord een late gelijkmaker van FC Twente incasseerde en de scheidsrechter niet bepaald meehielp.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB was mild, bleek dinsdag. Eén wedstrijd schorsing voorwaardelijk en 5.000 euro boete. De Klassieker kwam geen moment in gevaar. Een vrijbrief voor wangedrag? Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, onthoudt zich van een oordeel over de straf. „We kennen een onafhankelijke tuchtrechtspraak binnen het voetbal. Dit moeten we koesteren. [Mij er]mee bemoeien, vind ik ongepast”, twitterde hij.

Waarop jeugdtrainer Bas de Wit van Sportclub Neede reageerde met: „Bedankt KNVB, jullie maken het werk van jeugdleiders een stuk makkelijker met dat slappe optreden!” Cynisch bedoeld, natuurlijk.

Het gaat om het signaal

De Wit – Ajax-fan – wil niets liever dan de sterkst mogelijke opstellingen in De Klassieker. „Maar het gaat om het signaal”, zegt hij desgevraagd. „Ik vind dit een gemiste kans om een daad te stellen. Op deze manier boek je geen winst. Dan denk ik: goed bezig in het amateurvoetbal met zwaardere straffen, maar trek het nou eens door naar de profs die het goede voorbeeld zouden moeten geven.”

Paul Verweel, auteur van het boek De alledaagse kracht van sport, heeft „geen reden te denken dat kinderen nu ook tegen dug-outs gaan trappen”, als gevolg van Pellès acties. De Utrechtse hoogleraar deed onderzoek naar de maatschappelijke betekenis van sport en was zelf voorzitter van een koepelorganisatie van lokale sportclubs. „Het staat vast dat gedrag van topspelers wordt gekopieerd door kinderen, hun manier van juichen na een wedstrijd of trucjes met de bal. Maar het gedrag van Pellè en eerder Erik Pieters [PSV-speler sloeg een ruit door na een rode kaart] wordt als norm afgekeurd. Dat zal ook niet gezien worden als nastrevenswaardig gedrag.”

Zwaarder straffen helpt niet

Verweel constateert dat de straffen in het profvoetbal achterlopen bij die in de amateurtak. „Misschien dat in de tuchtrechtspraak in het betaald voetbal ook als norm zou moeten worden opgenomen dat dergelijke zaken altijd strafbaar zijn. En dat de strafmaat hoger wordt dan hij nu blijkbaar is.” Voor het amateurvoetbal zouden zwaardere straffen in het profvoetbal overigens weinig verschil maken, denkt Verweel. „Het gedrag van de jeugd wordt bepaald door de goed- of afkeuring en de strafmaat in het amateurvoetbal zelf.”

Dat de aanvoerder een voorbeeldrol heeft, in positieve zin, is evident. Topscorer van Feyenoord en met afstand de belangrijkste speler in Rotterdam. Stijlicoon met zijn kapsel uit de tijd van de Brylcreemgel. Duizenden jongens lopen ermee rond. En op een metershoog billboard op het oncologisch onderzoekscentrum van Erasmus MC prijkt de beeltenis van de Italiaan: „Maak kanker kansloos.”

Het is zijn goede, sympathieke gezicht, moeilijk te rijmen met de vernielzucht na afloop van Twente - Feyenoord. „Soms schaam ik mezelf als ik beelden terugzie”, zegt de spits zelf in het boek Pellè Spreekt. „Maar aan de andere kant: met gentlemen win je geen titels.”

Jeugdleider De Wit heeft ze ook in zijn team: jongens met een Pellè-kapsel, een strakke scheiding met achterover gekamd haar. Toen een jongen van zijn B1 eens tegen een reclamebord trapte, was de sanctie twee avonden collecteren voor een goed doel. „Ik weet heus wel dat spelers nu niet al dug-out-in-elkaar-trappend het veld overgaan omdat Pellè dat deed”, zegt De Wit. „Maar als er wel iets gebeurt en je wil in gesprek met die jongens, of de ouders langs de kant, dan zeggen ze: en die profs dan? Je moet ergens een grens kunnen stellen.”

    • Bart Hinke