Jihadisten trekken zich terug uit steden in noorden van Syrië

Door de terugtrekking van een jihadistische groep in Noord-Syrië komt de weg vrij voor humanitaire hulp.

Syrische rebellen hebben gisteren een strategisch belangrijk stadje aan de grens met Turkije overgenomen na de terugtrekking van een beruchte jihadistische groep. De herovering van Azaz is van groot belang voor humanitaire hulp naar Syrië. Die werd geblokkeerd door maanden van onderlinge gevechten tussen rebellengroepen in en rond Azaz. Videobeelden op internet tonen inwoners van het stadje die juichen en in de lucht schieten om de komst van de meer gematigde rebellen te vieren.

De jihadisten van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) hebben zich niet alleen uit Azaz teruggetrokken. Ze zijn ook weg uit Aleppo en andere steden in de gelijknamige noordelijke provincie. Het lijkt een tactische terugtrekking. ISIS heeft volgens lokale activisten veel verliezen geleden in Azaz en vreest dat het niet sterk genoeg is om aanvallen van andere verzetsgroepen te weerstaan.

Syrische rebellengroepen die strijden tegen het regime zijn al maanden in gevecht met ISIS, waarbij volgens activisten meer dan 3.300 doden zijn gevallen. De brute onderlinge gevechten braken uit nadat ISIS een commandant van een andere groep had onthoofd. Maar de andere groepen stoorden zich al langer aan ISIS. Terwijl zij vochten aan het front, concentreerde ISIS zich vooral op het controleren van gebieden, waar de groep op nietsontziende wijze optrad.

De terugtrekking van ISIS volgt op een ultimatum van Jabhat al-Nusra, het officiële filiaal van Al-Qaeda in Syrië. Jabhat al-Nusra dreigde ISIS dinsdag uit Syrië en Irak te verdrijven als de groep niet binnen vijf dagen alle militaire operaties tegen andere verzetsgroepen zou staken. Hij eiste dat ISIS zou accepteren dat een islamitische rechtbank zich over haar daden buigt.

Het dreigement volgde na de moord op Abu Khaled al-Suri, een gezant die het centrale commando van Al-Qaeda enkele maanden geleden naar Syrië had gestuurd om te bemiddelen in het conflict tussen ISIS en de andere rebellengroepen. De Al-Qaedatop vreest dat de tweedracht een gevaar vormt voor de opstand tegen het Syrische regime en het controleren van veroverde gebieden.

In een audioboodschap zei gezant Suri dat ISIS „de jihad in Syrië probeert te corrumperen, zoals het ook in Irak en Afghanistan heeft gedaan”. Suri kwam zondag om het leven bij een zelfmoordaanslag in de noordelijke stad Aleppo, die door de andere groepen onmiddellijk aan ISIS werd toegeschreven.

ISIS lijkt zich nu vooral te richten op de bescherming van het gebied rond de provinciehoofdstad Raqqa, die door ISIS wordt gezien als haar hoofdstad in Syrië. De jihadisten hebben hun rigide interpretatie van de islam opgelegd aan de bevolking van Raqqa. De christenen in de stad hebben de keuze gekregen: beschermgeld betalen of betalen met je leven. Activisten verwachten dat er nieuwe gevechten uitbreken als het ultimatum afloopt.