Inflatie niet laag genoeg

„De balans in 2014 neigt door te slaan richting een te lage inflatie in de eurozone. Alle eurolanden dragen namelijk bij aan de lagere inflatie, en wanneer landen als Italië of Frankrijk met toch al achterstallige hervormingen komen, zal die inflatie nog verder dalen.

Zonder groei op de middellange termijn kan een nieuwe staatsschuldencrisis opspelen, waardoor vermoedelijk monetaire versoepeling nodig is. De ECB moet waarschijnlijk grote opkopen doen, maar omdat het verdrag monetaire financiering verbiedt, zullen dat eerder bankleningen dan staatsobligaties zijn. Er zijn echter te weinig geschikte bankleningen beschikbaar, dus we voorzien dat het een combinatie wordt van leningen, pandbrieven en staatsobligaties. Onze Europese inflatieverwachting voor de komende twee jaar (iets meer dan 1 procent), is waarschijnlijk niet laag genoeg voor een verdere versoepeling door de ECB.”