‘Gewapende mannen vallen ministerie op de Krim aan’

Pro-Russische strijdkrachten vanochtend bij het parlement van de Krim. Foto AFP / Genya Savilov

Een groep onbekende gewapende mannen heeft vannacht het regionale ministerie van Binnenlandse Zaken op de Krim aangevallen. Dat heeft Rusland vanochtend in een verklaring laten weten, meldt persbureau Reuters. Volgens de Russen waren de mannen gestuurd door de Oekraïense regering in Kiev.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er bij de mislukte poging het ministerie over te nemen een onbekend aantal gewonden is gevallen. Rusland noemt de aanval een “verraderlijke provocatie” en zegt “extreem bezorgd” te zijn over de ontwikkelingen op de Krim. Volgens Rusland bewijzen de gebeurtenissen de “wens van prominente politieke krachten in Kiev” om het schiereiland te destabiliseren.

Update 12.05u: Russische troepen proberen volgens een Oekraïense bron van het Russische persbureau Interfax de controle te krijgen over een commandopost met luchtafweergeschut in de Krim. Twintig militairen zouden de basis zijn binnengedrongen. Het is onduidelijk of er strijd is geleverd. Het belangrijkste vliegveld van de Krim bij de grote stad Simferopol is vanochtend tijdelijk gesloten vanwege “beperkingen in het gebruik van het luchtruim”, aldus een verklaring van de luchthaven.

Sinds er vorig weekend een machtswisseling in Kiev plaatsvond is de status van de Krim, waar het Russische leger een militaire basis heeft, onderwerp van spanning. Het grootste deel van de bevolking op het schiereiland in de Zwarte Zee is pro-Russisch en lijkt de nieuwe machthebbers in Kiev, die de pro-Rusissche president Janoekovitsj hebben afgezet, niet te erkennen. Gisteren werden overheidsgebouwen en vliegvelden op de Krim bezet door pro-Russische strijdkrachten.

Oekraïne noemt Russisch optreden ‘provocatie’

De Oekraïense regering stelde gisteravond dat Rusland sluipenderwijs is begonnen met een invasie van Oekraïne. Volgens Kiev zouden er dertien Russische vliegtuigen zijn geland op een vliegveld bij Simferopol. In elk van die vliegtuigen zouden 150 militairen gezeten hebben. De premier van Oekraïne noemde de troepenbewegingen vanochtend een “provocatie” en zei dat zijn land niet in deze provocaties zal meegaan. Volgens de Oekraïense minister van Defensie heeft Rusland 6000 extra troepen naar de Krim gestuurd.

De minister-president van de Krim, Sergej Aksjonov, zei vanochtend in een verklaring dat hij de controle heeft over alle soldaten, agenten en andere veiligheidsfunctionarissen op het eiland. Aksjonov is de leider van de belangrijkste pro-Russische partij op het eiland. Hij werd donderdag door het parlement van de Krim benoemd, nadat zijn voorganger met een motie van wantrouwen was ontslagen. Aksjonov vraagt de Russische president Poetin in de verklaring van vanochtend om hulp.

Update 12.00u: De bevolking van de Krim mag zich eerder dan gepland uitspreken over de autonome status van het schiereiland. Premier Aksjonov maakte vanochtend bekend het referendum over de status van de Krim te hebben vervroegd van 25 mei naar 30 maart. Centrale vraag bij het referendum is of de Krim zijn autonome status binnen Oekraïne moet behouden.

Obama: interventie door Rusland ‘ernstige fout’

President Obama zei gisteravond in een verklaring dat een Russische militaire interventie op de Krim een “ernstige fout” zou zijn. Poetin en de Europese Unie hebben nog niet op de berichten over een Russische inval op de Krim gereageerd.

Volg het laatste nieuws over de ontwikkelingen rond de Krim in ons liveblog.

    • Pim van den Dool