Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Gemeenten bieden steeds vaker noodhulp aan lokaal ziekenhuis

Foto Thinkstock / beeldbewerking studio NRC

Nederlandse gemeentes worden bijna wanhopig van hun lokale ziekenhuizen die in problemen zitten. Lokale politici proberen de spoedeisende hulp en de intensive care van hun plaatselijke ziekenhuis te behouden, maar merken dat ze weinig invloed hebben.

Zorgverzekeraars hebben de regie gekregen in de ziekenhuiszorg en bepalen waar ze welke zorg inkopen. Tegelijkertijd hebben veel gemeentes hun ziekenhuizen financieel gesteund en loopt de gemeenschap financiële risico’s.

Zoetermeer: gemeente biedt miljoenenlening aan ziekenhuis

In Zoetermeer staat de gemeente voor miljoenen garant voor leningen aan het ziekenhuis, maar dreigen zorgverzekeraars het Langeland Ziekenhuis te degraderen tot “een veredelde EHBO-post”, zegt wethouder Edo Haan (PvdA).

De zorgverzekeraars stemmen onderling af in welke gemeente ze welke medische voorzieningen houden, zegt de wethouder. Daarom overweegt de gemeente naar de Autoriteit Consument & Markt te stappen met een klacht over illegale kartelvorming.

Den Helder: brandbrief naar Nederlandse Zorgautoriteit

De gemeenteraad van Den Helder stuurde deze week een brandbrief naar de Nederlandse Zorgautoriteit, een andere toezichthouder, om snel uit te zoeken hoe het plaatselijke ziekenhuis ervoor staat en in hoeverre het aanbod van zorg in gevaar is.

De volksvertegenwoordigers vrezen een faillissement van de ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar.

Sittard: een duur betaalde parkeergarage

Politici zijn ook boos over wat ze voor geboden noodhulp terugkrijgen. In Sittard steunde de gemeente het in problemen verkerende ziekenhuis door vlak na oplevering van een nieuw, te groot, ziekenhuis de parkeergarage te kopen. Fred den Rooijen, fractievoorzitter van de Stadspartij, vraagt zich nu af waarom het ziekenhuis gesteund is als belangrijke voorzieningen alsnog naar een andere stad verhuizen:

“Wij kochten voor ruim 17 miljoen euro de parkeergarage van het gloednieuwe ziekenhuis, ver boven de marktwaarde. Q-park bood 12 miljoen.”

Hoogeveen: onconventionele maatregelen

In Hoogeveen ging de politiek over tot onconventionele maatregelen in de strijd met de zorgverzekeraar om een basisziekenhuis binnen de gemeentegrenzen te behouden.

Burgemeester Karel Loohuis (PvdA) van Hoogeveen:

“Wij hebben toen gezegd: wij dreigen onze bewoners het advies te geven een andere zorgverzekeraar te kiezen. Als klanten massaal zouden opstappen, had Achmea een probleem.”

Lees het hele verhaal vandaag in NRC Handelsblad: Ziekenhuizen zijn de nieuwe voetbalclubs: in geldnood kloppen ze aan bij de gemeente. Die wil immers geen ‘veredelde EHBO-post’.