Familieman, en zakelijk een snelle beslisser

Hij was met zijn vrouw en twee dochtertjes een weekend in Brugge toen hij voor hen vergeefs een wc zocht. Zo kwam marketeer Eric Treurniet op het idee 2theloo op te richten. Dat was in 2009. Vijf jaar later is de internationale doorbraak van de ‘wc-winkel’ een feit, met filialen in Parijs, Berlijn en Londen.

Maar 2theloo moet verder zonder zijn oprichter: Treurniet overleed begin deze maand op 44-jarige leeftijd na een auto-ongeluk.

„We zaten in de mooiste fase van ons leven”, zegt zijn compagnon Almar Holtz. „Eric en ik hadden zeven dagen per week contact. Tot ellende van onze vrouwen.” Wekelijks gingen ze voor werk samen op reis en dan deelden ze een hotelkamer. Een overblijfsel van de begintijd van 2theloo, toen ze weinig geld hadden en alles wat ze verdienden linea recta naar het bedrijf ging. „We zijn dat blijven doen, ook toen we onze schaapjes op het droge hadden.”

Op de dag van het ongeluk, vrijdag 7 februari, ging Treurniet alleen op pad om nieuwe vestigingen in België te bekijken. Op de regenachtige dag raakte zijn Porsche op de snelweg bij Kortrijk in een slip en belandde tegen een lantaarnpaal.

„Eric was gek op autorijden”, zegt Holtz. „Binnen Europa vlogen wij nooit. We reden gerust tien uur naar Salzburg en terug. Dan was er tijd om over zaken te praten.”

Eén ding zit Holtz dwars. „Je hoort nu steeds dat Eric in een Porsche reed. Alsof hij een showman was. Maar hij was juist wars van alles wat protserig is. We hebben in 2013 een financiële klapper gemaakt. Toen heeft hij die auto gekocht. Maar hij zou hem nooit voor de kroeg parkeren.”

Na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam ging Treurniet aan de slag bij sportmarketingbureau Pro Sport. Hij was een rustige persoonlijkheid, een familieman, maar zakelijk een snelle beslisser. Een strateeg. Holtz: „Hij dacht nooit vijf minuten na. Hij keek ergens naar en zei: dít moet je doen.” Hij presteerde het best onder hoge druk, vervolgt Holtz. „Hij ging zich vervelen als er niet ergens een brandje was. Indien nodig creëerde hij zelf weer een uitdaging. Als het te goed ging, bestudeerde hij alle futiele details en zag hij altijd wel weer iets wat beter kon.”

Holtz is nu de voorman van 2theloo. Hij is erop gebrand het levenswerk van zijn vriend af te maken, zoals hij zelf zegt. Hij is al een eind op weg, dankzij de deal waaraan Treurniet de laatste weken van zijn leven zo hard werkte: de samenwerkingsovereenkomst met Shell, waardoor 2theloo straks 2.500 wc’s op benzinestations kan openen.

    • Barbara Rijlaarsdam