Ergens in Brabant is crisis al voorbij...

Feest in Noord-Brabant! En niet alleen vanwege de jaarlijkse vierdaagse verkleedpartij die dit weekend losbarst. De Eindhovense metaaltycoon Wim van der Leegte presenteerde deze week recordcijfers voor zijn VDL Groep: een omzet van ruim 1,8 miljard, een netto winst van 88,6 miljoen. Dat laatste betekende een winststijging van 56 procent. Kom daar eens om in het veel voorzichtiger opkrabbelende beursgenoteerde vaderlandse bedrijfsleven. Heeft VDL dan geen last gehad van de crisis in de afgelopen jaren? Tuurlijk. De metaalverwerker annex bussenbouwer maakte in 2009 van harte gebruik van de deeltijd-WW, een crisismaatregel van toenmalig minister Donner van Sociale Zaken. In dat jaar zakte de omzet en winst van VDL wat in. Het jaar erop hervond het concern de opgaande lijn. Van der Leegte maakt de laatste tijd gebruik van andere oud-bewindsman van CDA-huize: Maxime Verhagen is zijn adviseur. Die versterkte het lijntje dat VDL met Limburg heeft, sinds het in 2012 autofabriek Nedcar van de ondergang redde.