Er is al deflatie in Europa

„Ja, die angst is volledig terecht. Op meerdere plekken in Europa bestaat al deflatie. In Cyprus en Griekenland, bijvoorbeeld. Dat is niet erg als er per saldo vermogen is, maar deze landen hebben veel te veel schulden en deflatie betekent dat de waarde van deze schulden nog verder toeneemt. Over het hele continent stijgen de prijzen wel, maar de inflatie neemt duidelijk af. Dit is zorgelijk omdat het hele continent ook te veel schulden heeft. In de afgelopen twaalf maanden is de inflatie in Europa afgenomen van 2,2 procent naar 0,8 procent op jaarbasis. De ECB staat erbij en kijkt ernaar. Stond er in juni 2012 nog 3.102 miljard euro op de balans van de ECB, nu is dat nog maar 2.184 miljard. Dat geld is onttrokken uit de economie van Europa. Het is daarom helemaal niet gek dat de waarde van de euro met 10 procent is gestegen ten opzichte van de dollar. Mario Draghi heeft de keuze: of hij grijpt in of Europa glijdt af naar deflatie.”