Een school om te leren vechten

Honderd scholen voor gladiatoren waren er in het Romeinse Rijk. In Oostenrijk is er eindelijk een teruggevonden.

Uit: Gladiator

Negen archeologen hebben in een belangrijk vaktijdschrift een blij en tevreden stukje geschreven.

Want ze hebben in Oostenrijk een oude Romeinse gladiatorenschool gevonden zonder een spa in de grond te steken. Dat vinden archeologen ontzettend leuk, want normaal moeten ze heel lang met kleine schepjes zoeken naar interessante dingen in de grond. Vaak gaat het dan ook nog regenen.

Nu hebben ze met luchtfoto’s, moderne radarapparaten en metingen van aardmagnetisme ontdekt dat er bij een oud Romeins theater een echte gladiatorenschool stond! Zo’n complete vechtschool is nog nooit gevonden, terwijl er in het Romeinse Rijk toch wel 100 moeten zijn geweest. In die scholen werden krijgsgevangenen, slaven en een enkele vrijwilliger opgeleid. De meesten stierven jong. Meer dan tien gevechten overleefde bijna niemand.

In hun artikel laten de archeologen trots foto’s zien van hun grappige tractortjes, beladen met meetapparatuur. Daarmee reden ze rond over de akker waar 1800 jaar geleden de plek lag waar gladiatoren werden opgeleid. Een van de meetapparaten (die voor het magnetische veld) is duidelijk een eigen bouwsel met twee enorme wielen dat wordt vooruitgeduwd door een zwetende archeoloog in hardloopkleren.

Vlekkerige kaarten werden in de handen van de archeologen mooie reconstructies van een kasteelachtig gebouw van vijftig bij vijftig meter en een grote binnenplaats met een ronde vechtarena. In de ene hoek van het gebouw woonde de lanista, de directeur van de gladiatorentroep met macht over leven en dood.

In een andere hoek waren cellen waar de leerling-gladiatoren woonden, misschien wel 75 in totaal. Een hard leven vol vechten. Er is ook een diep uitgegraven cel gevonden, zonder ramen. Die was voor gladiatoren met straf, denken de archeologen. Goede gladiatoren waren veel geld waard omdat Romeinen gek waren op openbare gevechten op leven en dood. Daarom werd er goed gezorgd voor de leerling-gladiatoren. Er is in deze school zelfs een bad gevonden, waar ze konden uitrusten.

    • Hendrik Spiering