Collectief is klaar voor overname Polare

Een collectief van boekhandelaren doet een bod op de afzonderlijke winkels van de failliete keten Polare.

De kans is klein dat ze het gaan redden voordat vrijdag de Boekenweek begint, maar financieel zijn de plannen rond om de Amsterdamse boekhandel Scheltema over te nemen – onderdeel van de failliete boekwinkelketen Polare.

Kantoorboekhandel Stumpel – in 1880 begonnen in Hoorn, maar inmiddels met tien winkels gevestigd in Noord-Holland – wil de Polarewinkels onder de naam Scheltema in Amsterdam en Almere kopen. Daarnaast heeft eigenaar Jeroen Stumpel belangstelling voor De Slegte in Haarlem.

Gisteren werd bekend dat ook Novamedia belangstelling heeft om Scheltema in Amsterdam te kopen. Novamedia, het bedrijf achter de Postcodeloterij, is sinds begin deze maand eigenaar van zowel boekenclub ECI als de uitgeverijen Nieuw Amsterdam en Wereldbibliotheek.

„Het wachten is op de curator”, zegt de Haagse boekhandelaar Fabian Paagman. Hij spreekt namens het Kwaliteitsboekhandelarencollectief, waar ook Stumpel deel van uitmaakt. Dat collectief is een uitvloeisel van de samenwerking die Paagman en boekhandelaar Ad Peek uit Groningen begonnen toen de problemen bij Polare openbaar werden. Zij gingen als eerste in gesprek met Polare-eigenaar Paul Dumas om de overnamemogelijkheden te onderzoeken. Daar is niets concreets uitgekomen.

Inmiddels is er dus een collectief, waarbij behalve Paagman en Peek ook Libris-directeur Caroline Damwijk en enkele andere boekhandelaren zich hebben aangesloten. Wat hen bindt is dat ze allen vergevorderde overnameplannen voor de losse winkels hebben. Daarmee denken ze sterk te staan bij de curator.

De boekhandelaren houden er rekening mee dat ze behalve de overnamesom – waarin ook het terugkopen is opgenomen van de oude winkelnamen die door Dumas zijn verpand aan de banken – nog een- tot tweemaal dat bedrag moeten investeren in nieuwe bevoorrading en andere opstartkosten. Met distributiebedrijf CB, dat nog miljoenen krijgt van Polare, is nog geen overleg geweest.

„Iedereen binnen ons collectief is een juridische entiteit en handelt voor zich”, zegt Paagman. „Maar van de boekhandelaren die bij ons zijn aangesloten weten we zeker dat de financiën rond zijn.” In die zekerheid zit volgens hem de kracht van het collectief. „We durven onze hand in het vuur te steken voor de betrouwbaarheid van onze financiering.”

Dat is volgens Paagman ook de reden waarom de Rotterdamse Donner-coöperatie niet in het collectief zit. Leo van de Wetering, boekverkoper bij Donner, maakte vorige week bekend dat hij door middel van crowdfunding (donnermoetblijven.nl) hoopt de oude boekhandel te kunnen teruggeven aan de Rotterdammers. „Ze hebben gekozen voor een coöperatie en we hebben er onvoldoende vertrouwen in dat iedereen die nu zegt mee te doen dat ook daadwerkelijk zal doen. Vanuit onze groep doet boekhandel Maximus in Hillegersberg een bod op Donner.”

De groep heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. „We bestaan dus niet alleen maar in de lucht. Het voordeel is dat we zo adviseurskosten kunnen delen en samen een website voor crowdfunding hebben kunnen opzetten” (polaregaatdoor.nl). Hoeveel crowdfunding er nodig is, verschilt per boekhandel.

Paagman is zelf in de race voor de oude boekhandel Verwijs in Den Haag en Kooyker in Leiden. Hij wil de naam Verwijs niet in ere herstellen; mocht er een akkoord komen met de curator, dan heet de winkel Paagman. „In Leiden is Kooyker de sterke naam, dus die moet wel terugkomen”, zegt Paagman.

Wat er met de tweedehands- en ramsjafdeling De Slegte gebeurt is onduidelijk. „Onze leden hebben weinig ervaring met de verkoop van tweedehands boeken. Bovendien moet je goed kijken naar de potentie. Een winkel beheren waar alleen tweedehands boeken liggen is onvoldoende.”

Waar Paagman zich zorgen over maakt is de traagheid van het proces. „Dat is vanaf het begin opvallend geweest. Eerst drie weken de Polarewinkels sluiten, dan weer open en surseance aanvragen. Daarna heeft de bewindvoerder tijd nodig gehad voor onderzoek. Als alles over de Boekenweek heen wordt getild, betekent dat echt een devaluatie van de winkels.”

En dat geldt ook voor de Boekenweek zelf: omdat Polarewinkels niet meer geleverd krijgen, zullen er geen boekenweekgeschenken uitgedeeld worden.