Bomaanslag op polioteam Pakistan eist zeker tien levens

Een Afghaans meisje wordt door een Pakistaanse hulpverlener ingeënt aan de rand van Islamabad. Foto AP / Mohammed Muheisen

Bij een bomaanslag op een polioteam in het noordwesten van Pakistan zijn vanochtend zeker tien mensen om het leven gekomen. Dat meldt de BBC op gezag van lokale functionarissen. Onder de doden is volgens persbureau AFP één kind.

Een bermbom ging vanochtend af in een dorpje in de provincie Khyber Pakhtunkwha nabij de Afghaanse grens op het moment dat het door de politie bewaakte konvooi van het polioteam paseerde. Naast de doden vielen er volgens de bronnen van het AFP ook minstens elf gewonden.

Kaartje met daarop aangegeven Khyber Pakhtunkwha:


View Larger Map

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar waarschijnlijk is de aanval het werk van de Pakistaanse Talibaan. Deze radicale groepering is tegen poliovaccinatie. Ze zien er een campagne in van de Amerikanen om Pakistaanse kinderen steriel te maken.

In Pakistan vinden geregeld aanslagen op polioteams plaats. Sinds december 2012 zijn er bij dit soort aanvallen minstens 40 mensen om het leven gekomen.

Pakistan is nog één van de weinige landen waar polio voorkomt. Vorig jaar meldde de Wereldgezondheidsorganisatie 91 gevallen, een stuk meer dan de 58 gevallen die in 2012 werden geconstateerd.

    • Pim van den Dool