Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Asscher: geen overheidsopdracht voor discriminerend bedrijf

Foto ANP / Martijn Beekman

Bedrijven waarvan is bewezen dat ze hebben gediscrimineerd moeten voor straf geen opdrachten van de overheid meer krijgen. Dat heefet minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) gezegd in een interview met de Moslim Omroep.

Asscher zei in het interview dat de overheid voor veel bedrijven een belangrijke opdrachtgever is en dat de maatregel daarom effect kan sorteren:

“Ik vind dat de overheid geen contracten moet aangaan met bedrijven waarvan bewezen is dat ze hebben gedisccrimineerd. Dat zal ik ook regelen.”

Het ministerie van Asscher gaat onderzoeken of het mogelijk is bedrijven in contractvoorwaarden te laten beloven niet te discrimineren. Als ze dan toch discrimineren, kan het contract worden ontbonden.

Aanleiding aangifte van moslima

De omroep sprak met Asscher naar aanleiding van de zaak rond de 18-jarige moslima Leila Kallal, die voor een stage had gesolliciteerd bij een Roosendaals uitzendbureau. Ze kreeg te horen dat een Nederlands bedrijf “gewoon mag eisen” dat een werknemer geen hoofddoek draagt. Ze nam een gesprek met het uitzendbureau op en stapte hiermee naar dagblad Spits. In de krant zei ze dat ze niet van plan was om de hoofddoek te dragen, maar zich toch gediscrimineerd voelde.

De moslima deed aangifte, en kreeg toen steun van Asscher. Hij schreef dat ze er goed aan heeft gedaan om aangifte van discriminatie te doen. Ook noemde hij het moedig dat de studente de weigering openbaar maakte. Volgens de Moslim Omroep gebeurt het vaker dat vrouwen om hun hoofddoek worden geweigerd.

Asscher zegt blij te zijn dat Leila aangifte heeft gedaan:

“De enige manier om discriminatie aan te pakken is er bovenop te zitten. Als je vermoedens hebt van discriminatie, altijd aangifte doen. Het is een té belangrijk onderwerp om te laten lopen.”