Wieringa, Boerhaave, Bukowski en Voskuil vandaag in NRC Boeken

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in NRC Handelsblad verschijnt: een interview met Tommy Wieringa, Herman Boerhaave, J.J. Voskuil en Charles Bukowski

Zoveel verloren door een losbandig nichtje
Toen de grondlegger van de moderne geneeskunde, Herman Boerhaave, in 1738 stierf, brak een gevecht om zijn erfenis uit. Zijn manuscripten belandden in Sint-Petersburg, waar Luuc Kooijmans ze na jarenlang aandringen eindelijk, even, mocht inzien. Lees meer.

Interview Tommy Wierina: ‘Ik wil mijn personages geen loer draaien’
Het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw, over een relatie tussen een oude man en een jonge vrouw, was er nooit gekomen zonder de CPNB. Tommy Wieringa: ,,Het geluk van een nakomertje waar je niet meer op hebt gerekend, maar dat je leven toch verandert.” Lees meer.

Snakkend naar een ontsnapping
In zijn vuistdikke vijfde roman laat Daan Heerma van Voss voor het eerst echt zien dat hij een van de meest veelbelovende en ambitieuze schrijvers van de jonge generatie is. Lees meer.

Lousje heeft het vooral over poezen die alleen maar tartaartjes blieven
In de jaren vijftig schreef J.J. Voskuil (1926-2008) een tijd recensies voor NRC Handelsblad en enkele tijdschriften. Hij hoopte ermee in zijn levensonderhoud te voorzien – en daarmee van zijn halve baan bij ‘het Bureau’ van P.J. Meertens te kunnen afkomen. Maar al snel bleek dat zijn vrouw en hij niet konden leven ‘van het afkraken van boeken’, zoals Lousje Voskuil het noemt in haar terugblik, te vinden in de inleiding die Detlev van Heest schreef bij Ik ben ik niet, een bundeling van Voskuils kritieken. Lees meer.

De man die Nee! bleef zeggen
Hij hield niet van mensen. Ze vonden vaak dat hij tekortschoot. Charles Bukowski (1920-1994) wordt door uitgeverij Lebowski geëerd met een Party bij de verschijning van vijf herziene vertalingen. Lees meer.

Wie denk ik dat ik ben? Everybody?
De lezer zit op de eerste rij bij het lezen van de levendige brieven die de dirigent en componist vooral in de eerste helft van zijn leven schreef. Diens charme is er nog steeds. Lees meer.