Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Vierde verdachte monstransroof vrijgesproken

Een van de daders loopt met de gestolen voorwerpen in het museum Catharijneconvent.
Een van de daders loopt met de gestolen voorwerpen in het museum Catharijneconvent. Foto ANP / Evert Kronemeijer

Een 23-jarige man uit Utrecht is vrijgesproken voor betrokkenheid bij de monstransroof uit Utrechtse Museum Catharijneconvent in januari vorig jaar. Dat meldt persbureau Novum. De man zou de scooter hebben bestuurd waarop de dieven na de roof vluchtten, maar dat kan volgens de rechtbank in Utrecht niet bewezen worden.

De man zou met zijn scooter buiten hebben gewacht totdat de dieven terugkwamen. Volgens de rechters kan echter niet bewezen worden dat de man heeft geholpen de dieven te ontsnappen. Zo is niet te zeggen of de scooter die na de roof werd teruggevonden dezelfde scooter is die bij de roof is gebruikt. Op de scooter werden wel dna-sporen van de man gevonden maar die heeft hij mogelijk al eerder op het voertuig achtergelaten.

In de zaak kregen de overige drie verdachten in september gevangenisstraffen tot twee jaar en drie maanden. De straffen vielen fors lager uit dan justitie had geëist. De rechtbank noemde de roof “amateuristisch” en “ondoordacht” en niet een professionele en zorgvuldig geplande kunstroof. En hoewel de ramkraak grote indruk maakte op bezoekers en personeel, wees de rechtbank erop dat er geen geweld is gebruikt tegen personen.

Het museum had de monstrans met een geschatte waarde van een kwart miljoen euro in bruikleen. De overvallers verbrijzelden een vitrine en gristen het voorwerp op klaarlichte dag weg. Het kwam tot een schermutseling met beveiligers van het museum, die een deel van het liturgisch kunstwerk uit handen van de rovers wisten te trekken. De rovers gingen er met het andere deel vandoor.

De monstrans is inmiddels weer in het museum te bewonderen.