Veiligheidsraad bijeen over Oekraïne - VS waarschuwen Rusland

Gewapende soldaten bezetten het vliegveld van Simferopol op de Krim in Oekraïne. Foto Reuters /David Mdzinarishvili

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties buigt zich vanavond over de crisis in Oekraïne, meldt persbureau AP. Het Oekraïense parlement riep eerder op de dag de hulp in van de raad, omdat het zich bedreigd voelt door ‘een invasie en bezetting’ door grote buur Rusland.

De vijftien leden tellende Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt waarschijnlijk vooral gevraagd zich vanavond vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd achter gesloten deuren te beraden op een overeenkomst uit 1993. Daarin kwamen de wereldmachten overeen dat ze de territoriale integriteit van Oekraïne zouden respecteren. Dat de Veiligheidsraad Oekraïne ook echt te hulp schiet, is onwaarschijnlijk. Rusland heeft in de raad vetorecht.

Bestorming parlementsgebouw de Krim in beeld:

‘Luchtruim boven de Krim gesloten, twee vliegvelden bezet

Oekraïne klaagt dat Russische mariniers stellingen hebben betrokken rond twee vliegvelden en een haven van de kustwacht in Sebastopol. Die stad op het Oekraïense schiereiland de Krim is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. De interim-president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, riep Rusland vanavond op de “provocaties” en “agressie” te staken. Toertsjinov verzekerde vrijdagavond dat het Oekraïense leger paraat is. Al gaat het leger volgens Toertsjinov niet in op provocaties.

Ook zouden de militairen die de twee vliegvelden bezetten het luchtruim boven de Krim hebben gesloten. Dat zegt UIA, de grootste luchtvaartmaatschappij van het land, volgens persbureau Reuters. Het voormalige staatsbedrijf heeft vluchten van en naar de provinciehoofdstad Simferopol voor vandaag en morgen geannuleerd. Wie het luchtruim boven de Krim heeft gesloten liet UIA in het midden.

Russische mariniers verklaarden naar de kustwachtbasis te zijn getrokken om te voorkomen dat wapens die daar liggen worden meegenomen door extremisten. De Russische regering liet zich niet uit over de operatie van de mariniers. Wel gaf zij toe dat er pantservoertuigen rondrijden op de Krim om er de orde te bewaken.

Interim-president Toertsjinov beticht Moskou vanavond van het beramen van de bezetting van enkele overheidsgebouwen op de Krim. Hij sprak vanavond van een ‘Abchazië-scenario’. Abchazië behoort volgens het grootste deel van de internationale gemeenschap tot Georgië, maar heeft zich met Russische hulp van Tbilisi losgemaakt. De regering in Moskou houdt zich op de vlakte, maar blijft herhalen dat de Russische meerderheid op de Krim op haar bescherming kan rekenen.

Russen bezetten vliegvelden op de Krim:

Westen waarschuwt Rusland zich afzijdig te houden

Het Westen waarschuwt Rusland ondertussen nadrukkelijk zich afzijdig te houden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry belde vandaag voor de tweede dag op rij met zijn Russische collega Sergej Lavrov, om die boodschap nog eens te herhalen.

Ook Lavrov viel in herhaling. Hij beloofde volgens Kerry dat Rusland de Oekraïense soevereiniteit en grenzen eerbiedigt, maar wees wel op de grote Russische belangen in het buurland.

Kerry liet echter doorschemeren dat de VS zich niet zonder meer laten geruststellen. Washington houdt nauwlettend in de gaten of Rusland “niet op een of andere manier over de schreef gaat op de Krim”.

De gebeurtenissen op de Krim van de afgelopen dagen hebben geleid tot spanningen tussen Oekraïne, met het Westen aan zijn zijde, en Rusland. Vandaag trof Rusland voorbereidingen voor legeroefeningen in de buurt van het schiereiland. Rusland houdt echter vol dat dit niets te maken heeft met de onrust in Oekraïne.

De Oekraïense oud-president Viktor Janoekovitsj zei ondertussen vandaag dat hij wil blijven vechten voor zijn land. Janoekovitsj, die zaterdag door het parlement werd afgezet, zei tijdens een persconferentie in Rusland dat Oekraïne een eenheid moet blijven. De Russische president Vladimir Poetin moet handelen, vindt hij, maar mag Oekraïne niet militair binnenvallen.

De Krim is altijd een buitenbeentje geweest in Oekraïne. De spanningen van nu zijn volgens de Russen het gevolg van een historische vergissing: