Nieuwe schrijversranglijst noemt Tommy Wieringa belangrijkste auteur

Alles meegewogen is Tommy Wieringa de belangrijkste Nederlandse schrijver van het afgelopen jaar. Dat concludeert de Editio-Top- 35, een nieuwe jaarlijkse ranglijst van Nederlandstalige schrijvers.

Kritische waardering, verkoopcijfers, internationaal succes en de zichtbaarheid van een schrijver zijn alle meegewogen. Het feit dat Wieringa het Boekenweekgeschenk van dit jaar mag schrijven, telt pas in de puntentelling van volgend jaar mee.

De lijst is een initiatief van schrijf- en uitgeefplatform Editio. „We wilden niet de verkoop-top-100 overdoen, en ook niet alleen de oordelen van literaire jury’s herhalen”, zegt Henk Kraima. De oud-directeur van de Stichting CPNB was als adviseur betrokken bij de totstandkoming van de lijst. Zo’n ranglijst heeft „gauw een hoog cafégehalte”, zegt Kraima, „dus was het zaak te zorgen voor een goed onderbouwde weging van criteria”. Literaire prijzen (of nominaties daarvoor) telden voor 45 procent mee, verkoopcijfers voor 35 en buitenlandse vertalingen voor 10 procent, net als de ‘bijdrage aan het literaire discours’. De punten voor die laatste categorie werden toegekend door een expertpanel, waar Kraima in zat. De weging gaat uit van boeken, „ alleen rumoer creëren is niet genoeg. Adriaan van Dis en Kluun ontbreken, zij hadden geen recent boek.”

Onder de 35 schrijvers (van wie vijf Vlaming) zijn 23 mannen en 12 vrouwen.