The Ex Festival, een hond met een tijdmachine en De Foutmijn

Foto Buzzfeed
Foto Buzzfeed Rennende Bassethondjes. Dit ras is zondag 2 maart te zien op de internationale rashondenshow in Groningen, de Martinidogshow.

Van 28 februari zomaar naar 1 maart, alsof het niets is! Om het gemis van die extra dagen te compenseren, barst dit weekend uit z’n voegen met een festival, een avond vol foute videoclips en een hondenshow.

MUZIEK // The Ex Festival

vrij 28 feb Paard van Troje (Den Haag), za 1 maart Paradiso (Amsterdam), zondag 2 maart Tivoli (Utrecht), kaarten €15 tot €20,-

Al sinds 1979 staat de Nederlandse undergroundband The Ex voor gejaagde songs. Meer dan 25 albums, 1.800 optredens, meerdere trips naar, samenwerkingen met Ethiopische muzikanten en 17 tours in de VS later staat The Ex nog altijd voor het onvervalste DIY-gevoel waarmee ze hun explosieve muziek begonnen. Die 34 jaar viert de band met een eigen festival, maat dat doen ze niet alleen. Voormalig Sonic Youth-frontman Thurston Moore speelt elke avond een mopje mee.

De vriendschap met de Amerikaanse noiserockers stamt uit 1982, toen Sonic Youth support act was voor de Britse post-punkers van Public Image Ltd (PIL) in Paradiso. Hun manager belde The Ex. Geen geld voor een hotel. Of de Sonics niet in de gekraakte villa waar The Ex toen verbleef, kon slapen? Sindsdien zijn de bandleden dikke vrienden.

De stoet begon afgelopen woensdag in Groningen (Vera) en deed gisteren Nijmegen (Doornroosje) aan. Vanavond is Den Haag aan de beurt en via Amsterdam reist de band nog door naar Utrecht. Onder meer de Ethiopische groep Fendika, freejazz-giganten Han Bennink en Peter Brötzmann en noisebands Trash Kit (VK) en Chocolat Billy (FR) staan op het programma.

Bekijk hier een optreden van The Ex waar de band speelt met de Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria:

Lees ook het interview met Thurston Moore van NRC-muziekrecensent Hester Carvalho (10 ct).

FILMS // Een man en zijn computer, een hond en zijn mens

Sinds gisteren draait de sciencefictionfilm Her in de bioscoop. De film gaat over Theodore Twombly (Joaquin Phoenix). Hij is eenzaam, want zijn relatie is net verbroken. Maar dan wordt hij verliefd wordt op de computerstem van Samantha (Scarlett Johansson). De meningen van de recensenten van NRC Handelsblad lopen sterk uiteen. Zo vindt Coen van Zwol dat de film “de tijdgeest in het hart treft”, maar Peter de Bruijn is minder lovend: “De film zegt niet zo heel veel interessants over de toekomst.”

Mr. Peabody & Sherman - nu in de bioscoop
Als mensen een hond nemen, waarom zou een hond dan ook niet een mens kunnen nemen als huisdier? Dat is het uitgangspunt van de nieuwe Dreamworks-animatiefilm Mr. Peabody & Sherman. Mr. Peabody is een wit hondje met grote bril en vlinderstrikje, Sherman het roodharige jongetje dat hij in huis neemt. NRC-filmrecensent André Waardenburg vond de film stiekem leuker (10 ct) dan The Lego Movie, die vorige week uitkwam:

“Peabody is een welbespraakt manusje van alles: zakenman, uitvinder en olympisch kampioen. Met zijn tijdreismachine WABAC (way back) gaan Sherman en hij terug in de tijd, zodat Sherman uit eerste hand de geschiedenis ervaart, van Marie-Antoinette en de Egyptenaren tot Troje en Leonardo da Vinci. Leerzaam én leuk.”

GAAN // De Foutmijn Videoclipshow

zaterdag 1 maart, Melkweg Amsterdam, 22u, kaarten 8 euro (gratis voor Melkweg jaarleden en Cineville-pashouders)

‘Lang leve het onderbuikgevoel!’ Dat is het credo van muziekblog De Foutmijn, dat ons “muziek uit het hart van de samenleving” brengt. Zaterdagavond neemt De Foutmijn de Melkweg Cinema over met hun favoriete videoclipfragmenten. Wat moeten we ons daar dan bij voorstellen? Nou, dit:

“Van obscure Nederlandstalige zangers tot kleurrijke jaren ’80 kitsch, van Sovjetitalo tot Aziatische ongemakkelijkheid… De Foutmijn versmelt verschillende disciplines van muzikaal wanordelijk geweld tot een feest aan geuren en kleuren dat geen mens onberoerd laat.”

Voorproefje? Dit is Rudi, die zichzelf in een Duits bos levensvragen stelt:

HONDJES KIJKEN // De Martini Dogshow

zaterdag 1 en zondag 2 maart, 9-17.30u, Martiniplaza, Groningen, kaarten in vvk: 8 euro (volwassenen), 4 euro (kinderen en 65+). Hondenliefhebbers die hun trouwe viervoeter mee willen nemen betalen acht euro extra

Nrc.nl zou geen echte interwebssite zijn als we niet af en toe ook wat dieren zouden uitlichten, dus bij deze: ga dit weekend naar de Martini Dogshow in Groningen. Van kort- tot langharig, van temperamentvol tot ingetogen, van diep chocoladebruin tot blond gevlekt: Groningen heeft ze dit weekend op de alweer 54e editie allemaal. De internationale rashondenshow trok vorig jaar zo’n tweeduizend bezoekers. Dit jaar doen 2.050 honden mee. Gedurende de dag zijn kun je langs stands struinen en zijn er onder andere demonstraties van hulphonden in behendigheid en gehoorzaamheid.

Goed om te weten: bekijk de tijdschema’s waarop jouw favoriete ras in welke stand te zien is, want niet elk ras is elke dag aanwezig.

Bekijk hier een impressie van vorig jaar:

DOEN // Heel hard fietsen zonder vooruit te komen

zaterdag 1 maart, SuperMarkt, Grote Markt, Den Haag. Aanvang 17u, kwalificaties 18u, kosten 5 euro.

Men neme een racefiets, men schroeve het voorste wiel eraf en zette het vast middels wat handwerk. Men plaatse hierna twee rollende balkjes onder het achterste wiel, waarna het Rollapaluzafestijn kan beginnen: op je allerhardst fietsen. Tegen iemand anders. Op de plaats. Mijn oma zou zeggen: “Die zijn niet vooruít te bránden!”

En dat is nu precies de bedoeling. Morgenavond kun je in poppodium SuperMarkt in Den Haag terecht voor een onvervalst Rollapaluza-snelfietsfeest. De avond wordt georganiseerd door de Haagse snelfietsclub Fixed Gear, die het evement als volgt uitlegt:

Rollapaluza is een unieke wielersport. Het is een competitie waar twee deelnemers het tegen elkaar opnemen op twee custom-built baanfietsen op rollers. Deze wordt met een enorme wijzerplaat gemeten, met split-second-digitale timing over een gesimuleerde 500m afstand waar snelheden van meer dan 50 km/h behaald!”

Deze vorm van competitiefietsen heet ook wel Goldsprint en ontstond in 1999 in Zürich naar aanleiding van de Wereldkampioenschappen voor fietskoeriers.

Met de muziek en discokleurtjes ziet het er vooral erg gezellig uit: