Lego spreekt niet langer Deens dankzij internationaal succes

„Wij denken dat wij het leven van een kind voorgoed veranderen wanneer het met Lego speelt”, aldus topman Jørgen Vig Knudstorp van de Deense speelgoedfabrikant. Als hij over zijn producten praat, glundert hij alsof hij zelf nog een kind is.

Voorheen waren de persconferenties van de Lego Groep in het Deens. Niet te verstaan dus, voor de meeste leden van de buitenlandse pers. Maar dit jaar had de speelgoedfabrikant uit Billund er werk van gemaakt: de persconferentie was voor het eerst in het Engels én online te bekijken.

Met terugwerkende kracht is het jammer dat de Denen de Lego-persconferenties zo lang verborgen hebben gehouden. Nooit eerder zagen we een bestuursvoorzitter jaarcijfers presenteren met een geel Lego-blokje in zijn hand. Of een topman, al joggend op zijn plaats, horen vertellen hoe hij de avond ervoor onder voorjaarsachtige omstandigheden aan het rennen was en bedacht wat een „prachtig” jaar het voor de Lego Groep was geweest.

En de energieke, enthousiasmerende Jørgen Vig Knudstorp kwam er óók nog mee weg een powerpointpresentatie te vertonen met talloze Lego-blokjes erin.

De goede resultaten van Lego droegen ongetwijfeld bij aan de ontspannen sfeer. De 46-jarige topman kon melden de omzet van het familiebedrijf (dat niet beursgenoteerd is) al negen jaar op rij is gegroeid. In 2013 weer met 11 procent. Dit succes heeft hij grotendeels aan zichzelf te danken, aangezien hij zelf sinds tien jaar leiding geeft aan Lego. En deels aangewakkerd door recente populariteit van de 3D-film The Lego Movie – dé filmhit in de Verenigde Staten van het jaar, tot nu toe.

De omzet over 2013 bedroeg 25,3 miljard kronen (3,4 miljard euro). De nettowinst was met 9 procent gestegen tot omgerekend 754 miljoen euro. Maar de voornaamste boodschap van Knudstorp was dat Lego internationaal georiënteerd is geworden. „Internationalisering is van een kans realiteit geworden.”

De Engelstalige toespraak van Knudstorp is te bekijken in de newsroom op aboutus.lego com.